fbpx

Een voorfilter is belangrijk bij de ontharding van leidingwater omdat die helpt om allerlei onzuiverheden en sedimenten uit het water te verwijderen voordat het water in het onthardingssysteem gaat. Daarnaast voorkomt een voorfilter schade aan de waterverzachter, en verbetert het de waterkwaliteit.

Verwijderen van vuil en sediment

De voorfilter verwijdert roestdeeltjes, vuil, sediment en andere verontreinigingen uit het water voordat het door het onthardingssysteem gaat. Dit voorkomt dat deze onzuiverheden het onthardingssysteem verstoppen of beschadigen, waardoor het systeem efficiënter werkt en de levensduur wordt verlengd.

 

Voorkomen van schade aan het onthardingssysteem

Sommige onthardingssystemen zijn gevoelig voor deeltjes en sedimenten die in het water aanwezig zijn. Deze kunnen de kleppen, membranen en andere onderdelen van het onthardingssysteem beschadigen, waardoor het minder effectief wordt en meer onderhoud nodig heeft. Een voorfilter kan deze schade voorkomen door deze verontreinigingen te verwijderen voordat het water het onthardingssysteem bereikt.

 

Verbeteren van de waterkwaliteit

Een voorfilter kan de waterkwaliteit verbeteren door het water te zuiveren voordat het onthard wordt. Het kan onzuiverheden, zoals chloor en organische stoffen, verwijderen die de smaak en geur van het water kunnen beïnvloeden. Dit resulteert in water van hogere kwaliteit en betere smaak.

 

Een voorfilter is dus een belangrijke stap in het proces van het ontharden van leidingwater, omdat het ervoor zorgt dat het water dat in het systeem komt schoon en vrij van vuildeeltjes is. Dit leidt tot een betere werking van het onthardingssysteem, en verzekert een langere levensduur van de waterverzachter.

Een voorfilter bevat gesponnen of geweven filterpatronen die minstens 1x per jaar vervangen moeten worden.

De foto’s links geven de vervuiling van het leidingwater weer na ongeveer 1 jaar. Het filterpatroon is bruinverkleurd door roestdeeltjes en zwevende vuil- en zanddeeltjes die in het leidingwater zweven.

Hoe komen roestdeeltjes en sediment in het leidingwater?

Roestdeeltjes en sediment kunnen afkomstig zijn uit de waterleidingen zelf of uit de bron van het water.

Als het water door de ondergrondse hoofdleidingen stroomt, kunnen kleine deeltjes zoals roestdeeltjes loskomen van de binnenkant van de leidingen en in het water terechtkomen. Dit kan gebeuren als de leidingen oud zijn of als er corrosie optreedt door blootstelling aan verschillende elementen zoals zuurstof en mineralen in het water.

Sediment kan ook afkomstig zijn van de bron van het water. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er een rivier of beek in de buurt van de bron ligt waaruit het water wordt gewonnen. Het water kan dan sediment en ander vuil oppikken terwijl het door de rivier of beek stroomt voordat het wordt opgepompt.

 

Een voorfilter kan de meeste roest- en vuildeeltjes, sediment en andere kleine verontreinigingen tegenhouden vooraleer het water de leidingen van je huis in gaat. Zo kunnen ze in huis geen schade aanrichten aan de leidingen zelf, of aan de apparatuur die werkt op of met leidingwater.

Meer weten over voorfilters? 

Win advies in bij de waterexperts van Waterdoctor. We bekijken samen met je of een voorfilter aangewezen is voor jouw water en welk soort voorfilter het best geschikt is in jouw geval. Bezorg ons je gegevens, en we contacteren je zo snel mogelijk. 

  • BELANGRIJK: Om onze klanten zo goed mogelijk te kunnen bedienen, beperken we ons werkgebied tot België. Dank voor uw begrip.
  • Drop files here or
    Accepted file types: jpg, png, pdf, doc, Max. file size: 256 MB, Max. files: 3.

    Bel Nu
    Route