Leidingwater
Waarom is hard leidingwater een probleem?
Waterdoctor helpt jou om kalkaanslag voorgoed te verslaan
Leidingwater is zo goed als overal in België ‘hard’, en dat betekent water waarin veel opgeloste mineralen, vooral calcium en magnesium, opgelost zijn.
Op zich is hard water niet gevaarlijk voor je gezondheid, maar het zorgt wel voor kalkaanslag in waterleidingen en verwarmingsinstallaties, het vermindert de werking van zeep, zorgt voor irritatie van je huid en je haar, en neemt een flinke hap uit je budget weg, zonder dat je het ook maar merkt. Niet gevaarlijk dus, maar het kan wel veel schade aanrichten.
Daarnaast kan kalk een onaangename smaak geven aan leidingwater. Mensen die kraantjeswater willen drinken in plaats van flessenwater, haken vaak af omdat ze de smaak van het kalkwater niet lekker vinden, en dat is heel begrijpelijk.
Wat kan je doen tegen hard water?
Hard leidingwater kan je zacht maken, wat eigenlijk betekent dat je de hardheid, of het aantal calcium- en magnesiumdeeltjes in het water, drastisch vermindert of zelfs helemaal tot nul herleidt met een waterverzachter of waterontharder.
Zo bekom je zacht water, dat geen kalk achterlaat in je waterleidingen, in je toestellen die werken met warm water, op je sanitair, je kledij, linnen en je lichaam.
Blank
10 signalen die erop wijzen dat jij hard water hebt
Hard water en kalkaanslag zijn niet schadelijk, maar de gevolgen ervan zijn niet te onderschatten. Als je geen waterverzachter hebt, dan herken je zonder twijfel wel meerdere van deze situaties:
Kalkaanslag in de douche
Wanden, deur en tegels met watervlekken en witte afzetting die na elke poetsbeurt lijkt terug te komen, voegen met kalkaanslag verzamelen zeepresten en ander vuil en gaan beschimmelen, douchekoppen waarvan de rubberen spuitmondjes verharden en verkalken en uiteindelijk afbreken of helemaal dichtslibben
Een energierekening die jaar na jaar lichtjes stijgt
1mm kalk op het verwarmingselement in de boiler zorgt ervoor dat 10% meer energie nodig is om dezelfde hoeveelheid water op te warmen. Je merkt het nauwelijks, maar na enkele jaren kan je energiefactuur door dergelijk rendementsverlies stijgen met €100 per jaar
Droge huid en dof haar
Hard water laat – net zoals op alle andere oppervlaktes – een kalklaagje achter op je haar en je huid.
Je haar gaat er dof uitzien en is moeilijker stijlbaar, gekleurd haar vervaagt sneller. Een gevoelige hoofdhuid gaat jeuken en zorgt voor aanvallen van schilftertjes.
Je huid droogt uit wanneer je je wast met hard water, schoonheidsproducten en verzorgingsproducten werken minder goed omdat de actieve stoffen afgebroken worden door de kalklaag op je huid. De kalkkristallen die achterblijven op de huid, schuren de huid open waardoor mensen die van nature al meer aanleg hebben om eczeem te ontwikkelen, met frequentere en ergere opflakkeringen van huidirritatie te maken krijgen.
Zeep die niet of nauwelijks schuimt
Hard water breekt de werking van zeep af, waardoor je er veel meer (tot 70%) dan eigenlijk nodig gebruikt om toch dat schuimende effect te bekomen. Denk maar aan afwasmiddel, shampoo, badschuim, … Bovendien zorgen zepen in hard water voor een melkachtig effect. In feite hecht de zeep zich hier eerst aan de kalk in het water, in plaats van op te lossen in het water. Pas wanneer alle kalksporen in het water verzadigd zijn met zeepmoleculen, kan de resterende zeep in het water zijn eigenlijke functie beginnen uitvoeren: je haar of lichaam verzorgen, de vaat proper maken…
Schoonmaken is een hels karwei
Met de juiste schoonmaakmiddelen is kalkaanslag wel weg te krijgen. Deze agressieve reinigers lossen wel de kalkaanslag op, maar beschadigen keer na keer ook de onderliggende oppervlaktes. Kalkaanslag wegpoetsen is bovendien een arbeidsintensief taakje dat nogal wat tijd in beslag neemt en ook steeds terugkeert.
Stug textiel en ruwe kledij
Wanneer kalk zich vastzet op de textielvezels, dan merk je dat vanaf de eerste wasbeurt. Een zachte trui voelt meteen ruw aan, felgekleurde of zwarte kledij vervaagt zienderogen en donzige handdoeken voelen aan als schuurpapier. Op kledij van gebreide t-shirtstof zie je snel kleine gaatjes opduiken, waar de textielvezels scheuren door kalkaanslag. Vlekken wassen moeilijk uit kledij omdat ook hier de werking van het wasmiddel afgebroken wordt door kalk in het water en waardoor je onnodig veel wasmiddel toevoegt aan je was om de vlekken toch maar uit je textiel te krijgen. Waspoeders lossen moeilijk op in hard water waardoor je vaker strepen onopgelost waspoeder op je kledij ziet.
Waterkokers, koffiezets en keukenkranen moeten vaak ontkalkt worden
Kokendwaterkranen kunnen erg slecht tegen hard water. Al snel na installatie duiken er problemen op en leveren ze geen warm water meer, omdat het verwarmingselement binnenin helemaal verkalkt is en het reservoir vol kalkschilfers zit. Koffiezet en espressomachines moeten met allerlei speciale (en dure) producten speciaal ontwikkeld voor jouw specifieke merk, ontkalkt worden. Keukenkranen slibben dicht, zowel aan de sproeikop als binnenin, waardoor ze niet meer goed afsluiten en gaan lekken.
Kraanwater, koffie en thee smaken anders
Kalk in het water dat je gebruikt om koffie of thee mee te zetten, mee te koken, of gewoon om van te drinken, heeft onvermijdelijk een effect op de smaak van al deze bereidingen. Je hebt ongetwijfeld al gemerkt dat een kopje koffie of thee op restaurant heel anders smaakt dan bij je thuis, zelfs al gebruik je hetzelfde merk. Het verschil zit hem niet in de koffiebonen of de theebuiltjes, het cruciale verschil is de kwaliteit van het water dat je gebruikt. Ook wie wil overstappen van flessenwater naar kraantjeswater, wordt vaak voor een grote uitdaging gesteld om die overstap vol te houden. Kalkwater smaakt niet alleen onaangenaam, vaak ruikt het water ook nog wat naar de chloor die de watermaatschappij gebruikt om de waterleidingen te ontsmetten, waardoor de drempel om kraantjeswater te dringen alleen maar groter wordt.
Doffe borden, glazen met witte aanslag, bestek met waterdruppels
Hard water dat opdroogt, laat overal watervlekken en kalksporen achter, zo ook op servies, dat langzaam zijn glans verliest, glazen waar zich een witte sluier op vastzet die niet meer weggaat, bestek waarop waterdruppels lijken ingebakken te zijn, … maar ook andere glanzende oppervlaktes lijden onder kalkaanslag. Denk maar aan je wasbak, je ramen, je auto, …
Verminderde waterdruk
Jaar na jaar zet kalk zich af op de binnenkant van je waterleiding. De waterdruk op de keukenkraan en op de douchekop vermindert langzaam aan omdat de doorstroomruimte in de leidingen steeds kleiner wordt. Wanneer iemand op een plaats in huis de kraan openzet, komt er iemand anders elders in huis quasi geen water meer uit de kraan…
Herken je een of meerdere van deze situaties in jouw gezin? Dan heb jij waarschijnlijk ook te maken met hard water, net zoals zo goed als iedereen in België.
Je kan ervoor kiezen om te poetsen, te poetsen en te blijven poetsen. Of je kan verhuizen naar streken zonder hard water. Of je kan kiezen voor een eenvoudige, duurzame, ecologische oplossing tegen kalk: een waterverzachter, met afstand de makkelijkste en efficiëntste bestrijding van kalkaanslag.
Een waterverzachter of waterontharder bant kalk voorgoed uit je huis
Leidingwater ontharden is zeker geen nieuwe evolutie. Het is een techniek die al sinds de jaren 1900 wordt toegepast om schadelijke stoffen uit het water te filteren.
Door de jaren heen is de techniek wel sterk verbeterd, en hebben de toestellen heel wat functies bij gekregen, maar de waterontharders van nu werken nog steeds op dezelfde principes van toen.
In de loop der jaren zijn er heel wat nieuwe technieken op de markt gekomen die werken met magnetisme, met CO2 of met zink.
Geen enkele van deze nieuwe methodes kan echter de resultaten voorleggen die de klassieke wateronthardingstechniek al decennia lang dagelijks voorlegt. Waarom veranderen als het werkt, niet?
Onze oplossingen tegen kalkaanslag
Kalkaanslag irriteert iedereen van ons wel eens. Maar naast de bekende, dagdagelijkse ongemakken die kalkaanslag met zich meebrengt, kan kalk ronduit ook schadelijk zijn voor je huis, je comfort en je gezinsbudget. Met de installatie van een waterverzachter is los je het probleem meteen én definitief op.
Exclusief bij Waterdoctor
De Nuevo-waterverzachters zijn het neusje van de zalm op gebied van ecologische waterverzachters. De Nuevo is een 100% Belgisch product, door Waterdoctor zelf samengesteld met de meest betrouwbare, efficiënte en zuinige onderdelen en jouw garantie op jarenlang zacht water zonder kopzorgen.
Afgestemd op jouw waterverbruik
Omdat elke situatie anders is, de waterhardheid op geen twee plaatsen precies dezelfde is en elk waterverbruik heel persoonlijk is, hebben we drie standaardtoestellen ontwikkeld, die we als basis gebruiken om jouw persoonlijke waterbehandelingsplan mee uit te werken.
- Nuevo mini, een krachtig, maar erg compacte waterverzachter, ideaal voor kleinere gezinnen van 1 tot 3 personen of voor wie weinig plaats heeft.
- Ten tweede hebben we de Nuevo maxi, even krachtig als de mini, maar met een grotere capaciteit, en speciaal afgestemd op doorsnee gezinnen van 2 tot maximaal 6 personen.
- En tot slot, de Nuevo duplex, dubbel zoveel daadkracht voor 24/7 zuiver en zacht water, voor de grotere gezinnen, zelfstandigen, kantoren, kmo’s, …
Omdat we er een erezaak van maken om voor elke klant een oplossing op maat aan te bieden, afgestemd op het waterverbruik van de klant, kunnen wij een volledig gamma aan waterontharders aanbieden, gaande van verzachters voor de kleinste verbruiken tot ontharders voor industriële toepassingen.
Of je nu
- een café of restaurant hebt,
- een B&B, camping of hotel uitbaat,
- kapper bent, slager of visboer, dokter, tandarts, dermatologist, schoonheidsspecialiste,
- een carwash of een wasstraat uitbaat,
- actief bent in de landbouw, tuinbouw, serrebouw of de veeteelt…
- een productiebedrijf hebt
- een volledig appartementsblok wil voorzien van zacht water
Waterdoctor levert voor alle sectoren en alle toepassingen een gepaste waterbehandeling.
Meer weten over hoe je jouw leidingwater kan zuiveren?
Vul onderstaand formulier in en we contacteren je snel.