Zoals je wellicht weet, zijn waterverzachters toestellen die doorgaans net na de hoofdwaterkraan aangesloten worden op het leidingnet in huis.
Veel problemen veroorzaken deze filters doorgaans niet. Als er dan toch problemen opduiken, dan zijn drukschommelingen op het ondergrondse leidingnet vaak de schuldige. Hoe dat komt, leggen we je hieronder uit.
Wat zijn drukschommelingen en wanneer duiken ze op?
Om leidingwater onder voldoende druk uit je kranen in huis te laten stromen, zet de watermaatschappij het leidingnet onder druk. Vroeger gebeurde dat met watertorens, tegenwoordig bestaan er pompen die het water onder voldoende druk kunnen zetten en houden.
Maar de druk op het leidingwater schommelt. Dat merk je wanneer je de keukenkraan openzet, en de straal is wat zwakker dan normaal. Een dergelijke verminderde druk laat zich voelen op momenten van piekafname, wanneer er in jouw buurt veel water afgenomen wordt door je buren of in de buurt gelegen bedrijven. Of omgekeerd, wanneer er plots veel minder water afgenomen wordt, stijgt de druk op het leidingwaternet. Dit doet zich voornamelijk voor
- ‘s nachts, wanneer de bedrijven en particulieren in jouw buurt minder water afnemen dan overdag,
- in het weekend of in verlofperiodes van grote bedrijven of industrieën in de buurt
Anderzijds is het ook mogelijk dat de druk op het leidingwater plots stijgt, bijvoorbeeld wanneer er heel veel water gevraagd wordt (bv. tijdens een hittegolf, of bij een brand in de buurt) en er onvoldoende water beschikbaar is om aan de vraag te voldoen.
Gevaarlijk wordt het pas wanneer de druk heel plots stijgt naar een piek, en daarna diep wegvalt. Dergelijke hoogte- en laagtepieken in de waterdruk zijn nefast voor de leidingen in huis en de toestellen die erop aangesloten zijn, zoals bv. een waterverzachter.
Waterverzachters onder druk
Waterverzachters zijn op zich voldoende sterk gebouwd om onder hoge waterdruk te kunnen werken. Frequente piekmomenten in de waterdruk zetten echter alle leidingen én alle punten in het leidingnet waar buizen op elkaar aangesloten zijn, onder hoge druk, waardoor die kunnen loskomen en lekken veroorzaken.
Waterverzachters die werken zonder elektriciteit, en dus op basis van de inkomende waterdruk, zijn bijzonder gevoelig aan drukschommelingen. Bij deze toestellen kunnen drukschommelingen op het waternet leiden tot verschillende problemen, waaronder defecten of continu spoelen.
We sommen de vaakst voorkomende problemen bij waterverzachters op, veroorzaakt door drukschommelingen op het waternet:
- Beschadiging van de kleppen: Drukschommelingen kunnen de kleppen van de waterverzachter beschadigen of ontregelen, waardoor de watertoevoer niet goed wordt geregeld. Dit kan leiden tot onregelmatige regeneratiecycli of continu spoelen.
- Verstopping van de filter: Drukschommelingen kunnen de filter van de waterverzachter beschadigen of verstoppingen veroorzaken, waardoor de doorstroming van water wordt belemmerd. Dit kan leiden tot onvolledige regeneratie of continu spoelen.
- Schade aan de ionenwisselaarharsen: Drukschommelingen kunnen de ionenwisselaarharsen beschadigen of hun levensduur verkorten. Dit kan leiden tot onvolledige ionenuitwisseling en uiteindelijk tot verstopping van de harsen, wat kan resulteren in continu spoelen.
- Overmatig gebruik van zout: Drukschommelingen kunnen leiden tot overmatig gebruik van zout, omdat de waterverzachter denkt dat er meer water wordt verbruikt dan er in werkelijkheid wordt gebruikt. Dit kan leiden tot onnodig hoge kosten voor zoutgebruik en frequente zoutbijvulling.
Om deze problemen te voorkomen, is het belangrijk om te zorgen voor een stabiele watertoevoer met minimale drukschommelingen. Het installeren van een drukregelaar en een beveiligingsklep kan helpen om drukpieken te verminderen en de levensduur van de waterverzachter te verlengen.
Het is ook belangrijk om de waterverzachter regelmatig te onderhouden en de instructies van de fabrikant nauwkeurig te volgen.
Win advies in bij Waterdoctor
Maak je je zorgen over de druk op het leidingnet?
Heb je een waterverzachter en wil je je toestel, en daarmee ook de rest van jouw waterleidingen in huis beschermen tegen drukpieken?
Of ben je van plan om een waterverzachter te plaatsen, maar ben je nog op zoek naar meer informatie?
Doe een beroep op de waterexperts van Waterdoctor. We staan je graag te woord.