Bij de keuze van de dakbedekking, kijkt men bij bouwprojecten steeds vaker uit naar groendaken. En terecht, want groendaken hebben veel voordelen:
- Milieuvriendelijkheid: Groendaken verminderen de hoeveelheid regenwater die het rioolstelsel ingaat, verminderen het stedelijk hitte-eilandeffect en bevorderen de biodiversiteit.
- Energiebesparing: Groendaken kunnen helpen de energiekosten te verlagen door het verminderen van de warmteoverdracht van het dak, waardoor de warmte in de winter binnen blijft en in de zomer buiten blijft.
- Verlenging van de levensduur van het dak: Groendaken beschermen het dak tegen de schadelijke effecten van ultraviolette straling, temperatuurschommelingen en extreme weersomstandigheden.
- Verbetering van de luchtkwaliteit: Groendaken absorberen koolstofdioxide en produceren zuurstof, waardoor de luchtkwaliteit wordt verbeterd.
- Esthetiek: Groendaken kunnen esthetisch aantrekkelijk zijn en kunnen bijdragen aan de verbetering van de leefomgeving.
Recupereren van regenwater afkomstig uit een groendak
Wanneer het regenwater uiteindelijk het groendak verlaat, wordt het ofwel afgevoerd naar de natuur, of het wordt opgevangen (net zoals ‘normaal’ regenwater) in een regenwatertank. Vanuit de regenwatertank kan het groendakwater opnieuw gebruikt worden voor toepassingen waarvoor het water niet noodzakelijk 100% zuiver moet zijn (bv. toiletten doorspoelen).
Maar ‘niet 100% zuiver’ betekent nu ook weer niet dat de Vlaming tevreden is met een bruin sopje beneden in de toiletpot. Bruinverkleurd water beantwoordt nu eenmaal niet langer aan de hedendaagse hygiënische normen, zelfs niet als het ‘maar’ om het toilet door te spoelen is.
Welke verontreinigingen bevat groendakwater?
Regenwater dat doorheen een groendak loopt, neemt – net zoals ander water – onderweg allerlei stoffen op waardoor het verontreinigd geraakt met:
- Organisch materiaal: Regenwater dat door een groendak loopt, kan organisch materiaal bevatten, zoals bladeren, takjes, stof en andere deeltjes (bv. uitwerpselen van vogels) die zich op het dak verzamelen. Dit organisch materiaal kan bacteriën bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het organisch materiaal zorgt voor een verkleuring van het water, wat zich na verloop van tijd vastzet op sanitair als hardnekkige bruine aanslag.
- Sedimenten: Regenwater dat door een groendak loopt, kan sedimenten bevatten, zoals zand, gruis en stof. Deze sedimenten kunnen het water troebel maken en verstoppingen veroorzaken in filtersystemen.
- Meststoffen en pesticiden: Regenwater dat door een groendak loopt, kan verontreinigd raken met meststoffen en pesticiden die worden gebruikt om het groendak te onderhouden. Deze chemicaliën kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu.
- Metalen: Regenwater dat door een groendak loopt, kan metalen bevatten, zoals lood, koper en zink, die afkomstig zijn van het dak of de leidingen. Deze metalen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid, het milieu en het sanitiar in huis.
Om deze redenen is het belangrijk om regenwater afkomstig van een groendak te filteren en te zuiveren voordat het wordt gebruikt. Dit kan worden gedaan met behulp van geschikte filtersystemen en regelmatige testen op verontreinigingen en bacteriën om de veiligheid van het water te waarborgen.
Doe een beroep op specialisten
Het filteren van regenwater afkomstig uit een groendak tot helder water is niet zo eenvoudig omdat het water dat van een groendak komt, vaak veel verontreinigende stoffen bevat.
Dit resulteert in zowel zichtbare verontreinigingen (het water verkleurt geel tot donkerbruin en de verkleuring is moeilijk verwijderbaar), als onzichtbare verontreinigingen (het water bevat opgeloste metalen, pesticiden, bacteriën, …). Vaak heeft het groendakwater daarnaast ook een onaangename geur.
Daarom is het belangrijk om een geschikt filtersysteem te gebruiken, aangepast aan de combinatie van aangetroffen verontreinigingen en de benodigde hoeveelheden gezuiverd water.
Wil je meer weten over de zuivering van groendakwater voor jouw project? Bezorg ons alle info via het formulier hieronder, en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.