fbpx

Regenwater

 

Filtering van regenwater

Regenwater is gratis en – zeker in België – in voldoende hoeveelheden beschikbaar, ondanks de droge zomerperiodes van de laatste jaren.

Dit water recupereren is dan ook altijd een goed idee:

  • Je kan 50% besparen op je drinkwaterfactuur
  • Je helpt besparen op kostbaar drinkwater uit de kraan
  • Omdat regenwater zacht is, heb je minder wasmiddelen nodig
  • Je helpt het rioleringsstelsel ontlasten en zo de kans op overstromingen wat te verminderen

Vervang leidingwater door regenwater

Van de 120l per dag die de gemiddelde Vlaming dagelijks gebruikt, is het in ongeveer de helft van de keren niet nodig om drinkbaar water te gebruiken en kan je het perfect gebruiken in plaats van stadswater. 

Het regenwater dat je opvangt, kan je gebruiken:

  • Om toiletten door te spoelen (33l per dag)
  • Voor de wasmachine of voor de handwas (15l per dag)
  • Bloemen, planten of je tuin water te geven (5l per dag)
  • Om te poetsen (6l per dag)

Het gemiddelde waterverbruik per dag per persoon in België

Onze regenwaterfilters

Om ervoor te zorgen dat je regenwater in topkwaliteit blijft, dat het helder blijft en niet gaat stinken, heb je deze filters nodig die het regenwater zuiveren vooraleer je het veilig kan gebruiken:

grofvuilfilter voor regenwaterEen grofvuilfilter zit meestal in de regenwaterput en houdt de grove stukken vuil tegen (bladeren, takken).

Controleer deze filter regelmatig zodat hij niet verstopt geraakt of dat er een laagje biofilm op ontstaat die de doorgang blokkeert. 

voorfilter sedimentfilterDe voorfilter staat meestal in de garage op het punt waar het regenwater je huis binnenkomt. Omdat zand en slib van je dak sowieso meekomen met het regenwater, is het nodig een sedimentfilter te zetten tussen de regenwatertank en de aftappunten van regenwater in je huis.

Dit type voorfilter filtert kleine, zwevende deeltjes (bv. zand, stof, …) uit het regenwater. 

Sedimentfilters vervang je een tot twee keer per jaar, afhankelijk van de streek (zanderig of niet) waar je woont.

voorfilter sedimentfilter met actief koolHeel vaak wordt een sedimentfilter gecombineerd met een actiefkoolfilter.

Actiefkool zorgt ervoor dat je regenwater er helder blijft uitzien (verwijdert dus verkleuringen) en dat het niet vies ruikt. 

Net zoals een voorfilter, moet ook hier het filtervlies minstens 1x per jaar vervangen worden. Als het water erg vervuild is, vervang het vlies dan zo vaak als nodig. Om hygiënische redenen moet het actiefkool om de 6 maanden vervangen worden. 

Meer weten over actiefkool (Wikipedia)? 

voorfilter sediment actief kool uvVoor een complete zuivering van regenwater is een drievoudige voorfilter de oplossing: 
naast de sedimentenfilter en de actiefkoolfilter wordt hier nog een sterilisatiemodule met ultraviolet licht aan toegevoegd.
Deze technologie voor het ontsmetten van water is erg milieuvriendelijk.

Deze drievoudige filters zijn bijzonder populair omdat ze microben, bacteriën, virussen en protozoa voor 99,9% verwijderen. Perfect dus voor het desinfecteren van water. 

 Het onderhoudsschema van deze drievoudige filter ziet er als volgt uit: 

  • sedimentfilter: om het jaar of frequenter indien nodig
  • actiefkoolfilter: om de 6 maanden
  • uv-lamp: om het jaar

De manier waarop je water oppompt is cruciaal

Zand, vuil en stof dat op je dak ligt, stroomt wanneer het regent, met het water mee in de regenwatertank. Dat slib zakt naar de bodem van je regenwatertank waardoor het helderste water zich bovenaan in je tank bevindt, en onderaan de tank een laag slib met minder zuiver regenwater zit.

In de meeste regenwatertanks stroomt het verse, zuurstofrijke regenwater bovenaan in de tank, om het daarna onderaan, waar het meeste vuil zich bevindt, weer op te zuigen met een pomp op de vloer van de tank. Die pomp zuigt het zuurstofarme en vervuilde water op en stuurt dat naar de aftappunten in huis. Daardoor krijgen de voorfilters, die het zand en andere onzuiverheden uit het water filteren, het hard te verduren en moeten ze vaak vervangen en/of onderhouden worden.

De meeste van onze klanten kiezen daarom voor een drijvende aanzuigleiding. Die zorgt ervoor dat het water uit de bovenste laag in de waterput aangezogen wordt, waardoor je altijd het helderste water in de tank oppompt. De aanzuigleiding zuigt water van ongeveer 15cm onder het wateroppervlak aan, waardoor het water zuiverder is en minder bijkomende filtering nodig heeft alvorens het veilig in huis gebruikt kan worden.

Regenwaterfilters, zowel thuis als op het werk

Het laat zich raden in tijden van kostbaar leidingwater. Steeds vaker krijgen wij opdrachten binnen van mensen en bedrijven die inzien dat er met gratis hemelwater veel meer kan gedaan worden dan alleen maar de auto wassen of de tuin besproeien. We stellen vast dat er een mentaliteitswijziging aan de hand is bij tal van onze klanten als het gaat om hergebruik van regenwater.

Meest voorkomende problemen

Belangrijk om weten is, dat de regenwaterput vooral een verzamelbak is van bacteriën – denk daarbij alleen nog maar aan die bacteriën afkomstig van vogelpoep die onvermijdelijk op ieders dak komt.

Naast de vraag om regenwater te desinfecteren, krijgen wij het vaakst vragen naar een oplossing voor onaangename geure en een geel verkleuring van het regenwater. Beide kunnen erg storend zijn bij gebruik van regenwater voor bv. de wasmachine.

 

cintropur nw32 trio voorfilter regenwaterfilter grondwaterfilter met pomp helder regenwater opzuigen doe je zo

actief koolfilter met uv-lamp en zandfilter voor de zuivering van regenwater

Bij hergebruik van regenwater voor professionele doeleinden, geldt hetzelfde als bij regenwatergebruik voor huishoudelijk gebruik.

In de industrie en de landbouw en veeteelt wordt regenwater voornamelijk opnieuw gebruikt als:

  • koelwater
  • spoelwater
  • productiewater
  • drinkwater voor vee
  • ….

Regenwaterfiltratie

Vertrekkende vanaf de pomp, komt er eerst een doeltreffende voorfilter (zandfilter), gevolgd door een aktiefkool filter, en een desinfecterende module.

Het verschil met de regenwaterfilters voor huishoudens is dat bij volumes aan regenwater grotere filters gebruikt worden om een filterinstallatie te bekomen waar zo weinig mogelijk onderhoud aan is.

Zo plaatsen we als actiefkoolfilter niet de huishoudelijke bokaalfilter met 1,9 liter aktiefkool, maar voorzien we een filterfles gevuld met 40 tot 100 liter aktiefkool.

Meer weten over hoe je jouw regenwater kan zuiveren?

Vul onderstaand formulier in en we contacteren je snel.

  • BELANGRIJK: Om onze klanten zo goed mogelijk te kunnen bedienen, beperken we ons werkgebied tot België. Dank voor uw begrip.
  • Drop files here or
    Accepted file types: jpg, png, pdf, doc, Max. file size: 256 MB, Max. files: 3.
    Bel Nu
    Route