fbpx

monsterfactuur water

Je ziet het wel vaker voorbijkomen op sociale media: onheilsberichten waarin gewaarschuwd wordt voor “de gevaren van een waterverzachter”. Een waterverzachter blijft ongemerkt spoelen gedurende een bepaalde tijd en verbruikt daarmee honderden liters water, die nadien aangerekend worden op de waterfactuur. Geen leuke verrassing uiteraard. Maar hoe komt het dat een waterverzachter kan blijven doorlopen? Waterdoctor legt het je uit.

Vaak zijn dit soort berichten weinig genuanceerd, scheren ze alle soorten waterverzachters over dezelfde kam, en lijken ze de consument enkel schrik te willen aanjagen, zonder ooit een verklaring te bieden waarom een verzachter plots kan blijven spoelen.

Als je op zoek bent naar de reden waarom het soms foutloopt, en waardoor een waterverzachter plots honderden – en in het slechtste geval duizenden – liters water verbruikt, dan moeten we even van naderbij bekijken hoe een waterverzachter aangestuurd wordt.

 

Geen elektriciteit = weinig controle over de regeneratiecyclus

Op vlak van aansturing, onderscheiden we grosso modo twee types waterverzachters: de toestellen die werken zonder elektriciteit, en de toestellen die werken mét elektriciteit.

Waterverzachters zonder elektriciteit, zoals mechanische waterontharders, werken op basis van mechanische druk en stroming van het water, in plaats van elektriciteit. Anders gezegd: de druk die op het leidingwaternet zit, doet de onderdelen in het toestel draaien. Bij deze waterontharders vindt de regeneratiecyclus plaats wanneer het water een bepaalde hoeveelheid hardheid heeft bereikt, gemeten door de waterstroom en de druk in het systeem.

In vergelijking met elektrische waterverzachters hebben waterverzachters zonder elektriciteit geen regelmechanismen om de regeneratiecyclus nauwkeurig te bepalen. Hierdoor blijven deze waterverzachters vaker en langer spoelen, om er zeker van te zijn dat alle ionenwisselaarharsen volledig gereinigd en opnieuw geladen zijn. Dit kan leiden tot meer waterverbruik en zoutverbruik.

Daarnaast hebben waterverzachters zonder elektriciteit vaak een vast ingestelde tijd of volume voor regeneratie, wat niet altijd overeenkomt met de feitelijke waterbehoefte. Als gevolg hiervan kunnen ze onnodig spoelen of niet voldoende spoelen, wat kan leiden tot problemen zoals ophoping van mineralen of achteruitgang van de ionenwisselingsharsen.

Elke storing in dit mechanisme kan er dus voor zorgen dat het systeem ongecontroleerd blijft spoelen en zodoende liters en liters water richting de afvoer stuurt.

 

Drukschommelingen zorgen voor storingen in waterverzachters

Drukschommelingen op het waternet kunnen ervoor zorgen dat waterverzachters blijven spoelen omdat de druk van het inkomende water direct invloed heeft op de werking van de waterverzachter. Wanneer de waterdruk op het inkomende water fluctueert, kan dit leiden tot onregelmatige spoelingen van de waterverzachter.

Bij een mechanische waterverzachter kan de stroom van het inkomende water worden beïnvloed door drukschommelingen. Als de druk van het inkomende water te hoog wordt, kan de waterstroom door de waterverzachter versnellen, waardoor de ionenwisselingsharsen in de waterverzachter niet volledig geregenereerd worden.

Als de druk van het inkomende water te laag wordt, kan de waterstroom vertragen, wat kan leiden tot een onvolledige regeneratie van de ionenwisselingsharsen en ophoping van mineralen.

Pieken in de inkomende waterdruk kunnen onderdelen in de mechanische waterverzachter zodanig forceren, dat het spoelmechanisme blijvend ontregeld of permanent beschadigd wordt, met een doorlopende waterverzachter tot gevolg.

 

Elektrische waterverzachter: meer zekerheid en controle, minder zout- en waterverbruik

Over het algemeen hebben elektrische waterverzachters betere prestaties en efficiëntie dan waterverzachters zonder elektriciteit, omdat ze in staat zijn om de regeneratiecyclus nauwkeurig te regelen op basis van de werkelijke waterbehoefte. Ze gebruiken minder water en zout en zijn dus vaak kosteneffectiever op de lange termijn.

Wil je dus genieten van het comfort van zacht water, maar beperk je daarbij graag ook het risico op defecten? Opteer dan voor een waterverzachter met een elektrische sturing, en plaats een drukregelaar om de drukschommelingen op het leidingwaternet op te vangen. 

torenhoge waterfactuur

Vermijd verrassingen en laat je bijstaan door vakmensen

Laat je adviseren door de experts van Waterdoctor bij je aankoop van een waterverzachter. We leggen je uit welke technieken mogelijk zijn, en nemen de pro’s en cons van de verschillende systemen samen met je door.

Bezorg ons je gegevens via het formulier hieronder, en een van onze medewerkers neemt contact met je op om een voorstel uit te werken op maat van jouw waterhardheid en jouw gezinssituatie.

  • BELANGRIJK: Om onze klanten zo goed mogelijk te kunnen bedienen, beperken we ons werkgebied tot België. Dank voor uw begrip.
  • Drop files here or
    Accepted file types: jpg, png, pdf, doc, Max. file size: 256 MB, Max. files: 3.

    Bel Nu
    Route