fbpx

Hoe controleer je je waterontharder?

waterontharder : hoe controleren dat hij nog werkt?

Een waterontharder is één van de toestellen in je huis die je wellicht pas ten volle gaat waarderen wanneer hij plots niet meer werkt. Hoe sneller je opmerkt dat er iets niet klopt aan de werking van je waterverzachter, hoe gemakkelijker het waarschijnlijk zal zijn om het te repareren.

 

De vijf meest voorkomende signalen dat je waterontharder niet werkt zoals het hoort

1. Bewolkt servies

Als je merkt dat je vaat troebel is na het afwassen of dat je meer zeep moet gebruiken om schuim te krijgen, werkt je waterontharder mogelijk niet. Harde waterafzettingen bevatten veel mineralen en zeep heeft problemen om deze op te lossen. Het is dus zeer waarschijnlijk dat je waterontharder zijn werk niet doet als je vaat er niet zo helder uitziet als gewoonlijk.

 

2. Brokjes in het water

Als je zandachtige deeltjes ziet zweven in je water, is de kans groot dat dit gebroken harsbolletjes zijn afkomstig van je waterontharder. Soms, wanneer een waterverzachter moet regenereren, spoelt hij de harsparels in je water terug. Als dit gebeurt, moet je je waterverzachter onmiddellijk in de “bypass”-modus zetten en je installateur raadplegen om het probleem te bekijken. Je harsen moeten waarschijnlijk worden gereinigd of volledig worden vervangen.

 

3. Hardnekkige watervlekken

Een ander niet te miskennen teken van een defecte waterverzachter zijn hardnekkige watervlekken. Deze kunnen op je douchedeur of je bad verschijnen. Ze kunnen wit en troebel, of verkleurd zijn (denk aan roestachtige kleuren). Een goed werkende waterverzachter laat geen mineraalafzetting achter.

 

4. Droog of jeukende gevoel

Hard water kan je een droog of jeukend geven na het douchen of wassen. Als je dit opmerkt, controleer dan eerst of er nog genoeg regenereerzout in je pekelbak zit. Als dit het geval is, betekent dit waarschijnlijk dat je waterontharder niet meer goed werkt en onderhoud nodig heeft.

 

5. Lage waterdruk

Een plotselinge verandering in de waterdruk kan wijzen op verschillende problemen in je leidingen. Een mogelijkheid is dat er zich minerale afzettingen in je leidingen hebben losgemaakt of dat de harsballetjes zijn gebroken en meegekomen tijdens het spoelen. Beide kunnen verstoppingen in je leidingen veroorzaken en de waterdruk doen zakken. Je belt best je installateur om je leidingen te laten onderzoeken en de oorzaak te identificeren.

 

 

Conclusie

Een waterontharder is een belangrijk apparaat in je huishouden dat, net zoals elk ander toestel, goed onderhouden moet worden. Op die manier garandeer je dat je ontharder zijn volledige levensduur (+/- 15 à 20 jaar) kan volmaken.

Als je een van de hierboven vernoemde problemen opmerkt, zijn dit tekenen dat je waterverzachter niet goed werkt en dat je zo snel mogelijk contact moet opnemen met je installateur om je waterontharder te laten nakijken.

 

 

Heb je vragen over jouw waterontharder?

Stel ze gerust, we antwoorden je snel terug.

  • BELANGRIJK: Om onze klanten zo goed mogelijk te kunnen bedienen, beperken we ons werkgebied tot België. Dank voor uw begrip.
  • Drop files here or
    Accepted file types: jpg, png, pdf, doc, Max. file size: 256 MB, Max. files: 3.
    Bel Nu
    Route