fbpx

Zuivering van opgepompt grondwater

Grondwater drinkbaar en lekker maken

Grondwater oppompen in een grondwaterput of ‘steenput’ is helemaal terug van eigenlijk nooit weggeweest. Voor wie niet kan aansluiten op het reguliere leidingwaternet, is grondwater vaak ook de enige mogelijke bron van water.

Toch is onze ervaring dat weinig opgepompt grondwater zomaar gebruikt kan worden zonder bijkomende filtering.

Veel van onze klanten contacteren ons voornamelijk voor probleemwater met te hoge concentraties aan ijzer, kalk, ammonium, nitraten/nitrieten, mangaan.

Complete zuivering van grondwater en putwater

Meten is weten. Een spreekwoord dat in de behandeling van grondwater meer dan ooit van toepassing is. Om een gepast behandelingsplan voor je grondwater te kunnen uitwerken, is een grondige analyse van het water cruciaal.

Zo’n watertest laten uitvoeren is heel eenvoudig:
1. Je bestelt bij ons een test
2. We sturen onze ervaren techniekers ter plaatse om het staal te nemen. Meteen kijken ze ook of er niks anders aan de hand is dat het probleem kan veroorzaken.
3. We laten het staal testen bij een onafhankelijk labo, en we bezorgen je de resultaten. Op de resultaten is heel eenvoudig te zien waar het probleem juist zit.

De eerste stap is dus een analyse laten doen van het grondwater of putwater. 

>> Lees hier meer over hoe je de analyse bestelt, en wat de watertest precies inhoudt.

 

Welke schadelijke stoffen vind je terug in grondwater?

 

Een geelbruine verkleuring van het water kan wijzen op een teveel aan ijzer.

Teveel ijzer in het water veroorzaakt:

  • een onaangename geur, kleur en smaak
  • roestophoping waardoor leidingen dichtslibben
  • roestvlekken op kledij en textiel
  • corrosie van de leidingen en kranen
  • bacteriegroei in de waterinstallaties

      

Te hoge concentraties aan kalk in grondwater zorgen – net zoals het geval is bij leidingwater voor: 

  • kalkaanslag op alle oppervlakten die in aanraking komen met water en alle toestellen die werken op of met water (douche, douchescherm, bad, kraanwerk, wasbak, toilet, …)
  • verminderd rendement en verlaagde levensduur van warmwatertoestellen (boiler, vaatwas, wasmachine, waterkoker of stoomkoker, kokendwaterkraan, koffiezet of espressomachine, …)
  • verdubbeling van het gebruik van zepen en (af)wasmiddelen, verzorgingsproducten, schoonheidsproducten, poetsmiddelen, antikalkmiddelen, …
  • droge huid en dof haar
  • stug en ruw textiel, linnen en kledij

     

Ammonium komt vaak in grondwater opgepompt uit ondiepe putten. Het kan een teken zijn dat er ook bacteriologische vervuiling in het water zit, of een gevolg zijn van vervuiling door meststoffen. 

Nitrieten en nitraten komen vooral voor in grondwater in de buurt van landbouwgebieden. Door (over)bemesting en insijpeling komen nitraten in het grondwater terecht.

Op zich zijn nitraten niet schadelijk, ze komen van nature voor in groenten en ze worden als bewaarmiddel gebruikt. In ons lichaam (en ook in ijzerrijk grondwater) worden nitraten echter omgezet in nitrieten en die zijn wel gevaarlijk wanneer ze in hoge concentraties worden opgenomen. Nitrieten binden zich namelijk aan ijzer in het bloed, waardoor het minder hemoglobine kan opnemen en zo voor zuurstoftekort kan zorgen.  

Na ijzer, is mangaan het meest voorkomende metaal in de natuur. Wanneer het in contact komt met ijzer en zuurstof, zorgt het voor bruin verkleurd water met een metaalsmaak. Daarnaast zorgt mangaan voor een bruinzwarte afzetting die je ook in de leidingen zal terugvinden en die zorgt voor een verminderde waterdoorstroming en een verhoogd risico op bacteriegroei.

Mangaan oxideert langzamer dan ijzer, maar op termijn zorgt mangaan er even zeer voor dat leidingen langzamerhand dichtslibben.

Woon je in een streek met zanderige bodem, dan kan het opgepompt grondwater een te lage pH hebben. In dat geval spreken we van zuur water, en dat is nefast voor allerlei metalen onderdelen die door het zure water oplossen.

Bovendien hebben afwijkende pH-waarden een negatieve invloed op de zuiveringscapaciteit van de grondwaterfilters.

Gezond en zuiver grondwater in 9 stappen

Lees meer waarom grondwater je op termijn meer kan kosten dan leidingwater.

Van grondwater naar drinkwater

Wil je je grondwater niet enkel gebruiken voor huishoudelijke toepassingen (toilet, wasmachine, tuin besproeien, zwembad aanvullen), maar wil je er ook van drinken?

Het is perfect mogelijk om grondwater te filteren tot drinkwaterkwaliteit, 100% veilig voor menselijke consumptie. Vooraleer je van grondwater kan drinken, moet je zeker weten welke stoffen er aanwezig zijn in je grondwater. Naast de standaard chemische analyse van het water, is in dit geval ook een bacteriologisch onderzoek nodig om na te gaan of het water bacteriën en/of andere ziekmakers bevat.

Worden er toch sporen van bacteriën gevonden in het drinkwater, dan is installatie van een uv-lamp aangewezen. Die doodt alle bacteriën af en wordt geplaatst voor de ‘normale’ grondwaterfilter. 

Onze oplossingen voor grondwaterfiltratie

Optimix voor grondwater met ijzer en veel kalk

Voor grondwater met te veel ijzer én hoge kalkwaarden (en eventueel ook andere verontreinigingen), is een grondwaterfilter met Optimix als filtermedium de meest geschikte oplossing.

Optimix is een verzamelnaam voor een door Waterdoctor zorgvuldig samengesteld filtermedium, dat kalk, ijzer en mangaan verwijdert, ammonium absorbeert, de pH verhoogt en waterstofsulfide (te herkennen aan de rotte-eieren-geur) verwijdert uit water. Optimix filtert bovendien ook organische vervuiling (bv. dierlijke meststoffen) en onoplosbare anorganische stoffen weg uit het water.

Filtercapaciteit

Optimix filtermedia voor grondwaterzuivering

Een Optimix grondwaterfilter verwijdert ijzer, mangaan, tannines, ammonium en kalk uit het water. De werking van dit gesloten zuiveringssysteem is vergelijkbaar met die van een waterontharder. De Optimix filter werkt volledig automatisch en zuivert (regenereert) zichzelf automatisch door middel van een zoutoplossing, waarna het weer op volle capaciteit water kan zuiveren.

Optimix is het beste product dat momenteel beschikbaar is om problemen met opgepompt grondwater aan te pakken. Het is een erg stabiel filtratiemedium, een medium dat onafhankelijk werkt van de overige opgeloste stoffen en de zuurgraad van het water.

Bij hogere ijzerconcentraties in combinatie met andere vervuiling, is de efficiëntie van Optimix dan ook groter dan die van bijvoorbeeld Cristal Right. Naast de Crystal Right grondwaterfilters, is de Optimix, omwille van zijn uitstekende filtercapaciteiten, onze meest geïnstalleerde filter voor het zuiveren van grondwater.

Optimix is geschikt voor zowel huishoudelijke als professionele toepassingen.

 

Crystal Right voor grondwater met veel ijzer en matige kalkwaardes

Crystal Right. Niet nieuw, maar wel vooral een verrassend veelzijdig product. Crystal Right is in feite de benaming van het filtermedium, niet de filter op zich. Een Crystal Right filter wordt aangestuurd door een uitgekiende, door de fabrikant van het filtermedium ontworpen besturingsklep, onontbeerlijk om te komen tot een goed functionerende filterinstallatie.

 

Filtercapaciteiten

Crystal Right is een zeoliet dat de eigenschap bezit om te ontharden, ijzer en mangaan te verwijderen, ammonium te absorberen, de pH te verhogen en lage waarden aan H²S te verwijderen. Crystal Right werkt bovendien als een filter voor organische vervuiling en voor onoplosbare anorganische stoffen.

Crystal Right verschilt van een klassiek filterproduct, in die zin dat ijzer en mangaan worden verwijderd via ionenuitwisseling, net zoals het geval is bij een klassieke ontharder. De filtermedia worden dan ook geregenereerd zoals bij een gewone waterverzachter. Het ijzer en het mangaan mogen niet geoxideerd zijn voor de behandeling. Als het ijzer en mangaan toch in een niet-opgeloste vorm voorkomt, zal het Crystal Right werken als een gewoon filterproduct, vergelijkbaar met een zandfilter.

Crystal Right doet de pH van matig zuur water (pH >5) stijgen, doordat de zure waterstofionen (H+) geabsorbeerd worden binnen de kristallen.

Chloor heeft geen negatieve invloed op het Crystal Right. Vandaar dat er dan ook meestal een chlorinator wordt voorzien, rechtstreeks op de besturingsklep. De chlorinator werkt volgens het principe van electrolyse: zout wordt onder invloed van elektriciteit gesplitst in natrium en chloride. Dit laatste, chloorgas, desinfecteert de Crystal Right gedurende 20 minuten, bij elke spoelbeurt.

Crystal Right is geschikt voor zowel huishoudelijke als professionele toepassingen.

 

Elimineer bacteriën met UV-licht

Een UV-filter is een toestel dat water of een andere vloeistof, desinfecteert met ultraviolet licht. Deze desinfectietechniek wordt heel vaak toegepast om bacteriën te verwijderen uit regenwater of grondwater.

Afhankelijk van de doorstroomsnelheid van de vloeistof in de behandelingscel, zorgen de uv-stralen voor een ingrijpende daling tot een volledige vernietiging van het aantal bacterieën, virussen, algen en andere micro-organismen die gevaarlijk kunnen zijn voor mens, dier of plant.

Hierbij wordt geen enkel chemisch product gebruikt. De fysisch-chemische eigenschappen van het water veranderen dus niet. Dankzij de doeltreffendheid en de betrouwbaarheid van het systeem en de afwezigheid van ieder gevaar voor de gebruiker, neemt UV-sterilisatie meer en meer de plaats in van chemische desinfectie.

Een UV-filter, vaak ook wel UV-lamp genoemd, is milieuvriendelijker is dan klassieke chlorering en andere chemische behandelingstechnieken tegen micro-biologische vervuilingen. Anderzijds is het ook zo dat, wanneer er zich reeds een laag biofilm gevormd heeft in de leidingen, de biofilm waarin bacteriën een ideale voedingsbodem vinden, eerst verwijderd moet worden met chemische definfectiemiddelen (chloordosering).

 

Voordelen van UV-filtratie

  • UV tast de smaak, geur, kleur en pH van het water niet aan
  • UV behoeft geen toevoeging van chemicaliën
  • UV voegt geen giftige bijproducten aan het water toe
  • UV-systemen zijn compact en eenvoudig te installeren
  • UV-systemen hebben weinig onderhoud nodig. De uv-lamp moet wel jaarlijks vervangen worden.
  • UV-lampen zijn heel zuinig in elektriciteitsverbruik (lager dan een gloeilamp)

 

Waterzuivering door chemische dosering

Zoek je een installatie voor de gecontroleerde en gedoseerde toevoeging van van chloor (of andere waterbehandelingsproducten) aan je water? Dan ben je bij Waterdoctor aan het juiste adres. Dankzij onze jarenlange ervaring in algemene waterbehandelingen bieden wij je te allen tijde een oplossing op maat. 

 

Eenvoudige installatie voor de dosering van chloor

Bij Waterdoctor bieden we een eenvoudige doseerinstallatie aan met verschillende mogelijkheden, waaronder:

  • dosering om de pH te verhogen: injectie van natriumcarbonaat en natriumhydoxide;
  • dosering om te ontsmetten: injectie van chloor en waterstofperoxide;
  • voorbehandeling voor omgekeerde osmose, door toevoeging van een antiscalant.

De doseerinstallatie is geschikt voor diverse toepassingen, zoals:

  • Dosering van chloor en pH bijsturing in zwembadinstallaties,
  • Dosering voor chloordioxide voor een complete desinfectie,
  • Biocide en anticorrosiedosering in koeltorens en warmwaterleidingen,
  • Dosering van plyfosfaten ter bescherming van leidingen.

 

Meer weten over je grondwater en/of putwater?

Vul onderstaand formulier in, vraag vrijblijvend advies en we contacteren je snel.

  • BELANGRIJK: Om onze klanten zo goed mogelijk te kunnen bedienen, beperken we ons werkgebied tot België. Dank voor uw begrip.
  • Drop files here or
    Accepted file types: jpg, png, pdf, doc, Max. file size: 256 MB, Max. files: 3.
    Bel Nu
    Route