fbpx

Omgekeerde Osmose

Puur en veilig water

omgekeerde osmose: voor beter water

Bij omgekeerde osmose verdwijnen tot 99% van de onzuiverheden.
Virussen, bacteriën… noem maar op.

Bij omgekeerde osmose (ook wel RO, of reverse osmosis genoemd) wordt het water doorheen een membraan geperst. Op die manier worden zwevende deeltjes, organische stoffen, ziektekiemen, virussen en bacteriën uit het water gefilterd.

RO-systemen werken met een buffervat of voorraadvat dat constant aangevuld wordt om het drukverlies op de watertoevoer, wat typisch is bij RO, op te vangen.

Omgekeerde osmose werkt het best in combinatie met kalkvrij water. Een RO-toestel wordt dus altijd voorafgegaan door een waterverzachter zodat het membraan niet verstopt geraakt door de kalkdeeltjes in het water.

Het omgekeerde osmose wordt “omgekeerd” genoemd, omdat er druk nodig is om het water geforceerd door het membraan te persen en de onzuiverheden die in het water zaten, eruit te filteren. Bij deze behandeling wordt een membraan gebruikt als een soort extreem fijne filter waarmee nagenoeg alle opgeloste stoffen uit het water gefilterd worden. Het membraan is zo ontworpen dat kleine watermoleculen van zuiver water (pure H²O-moleculen) er doorheen kunnen, maar grotere deeltjes of moleculen met een chemische samenstelling niet.

De stoffen die niet doorheen het membraan geraken, worden met afvalwater afgevoerd. Het zuivere water dat wel door het membraan wordt geperst, noemen we osmosewater en dat wordt in een buffervat opgeslagen tot wanneer er water afgenomen wordt. Elke liter water die doorheen het RO-toestel gefilterd wordt, levert slechts ongeveer een halve liter gefilterd RO-water op. De andere halve liter wordt gebruikt om de afvalstoffen weg te spoelen. 

Omgekeerde osmose kan tot 99% van deeltjes die in het water zijn opgelost, verwijderen. Gegarandeerd veilig en puur water dus.

Toepassingen van omgekeerde osmose

In een huishoudelijke context kan een RO-filter gebruikt worden voor het wegfilteren van zware metalen in grondwater (bv. lood) of voor het demineraliseren van stadswater. Doorgaans wordt er een kleine RO-module voorzien onder de wasbak, aangevuld met een apart RO-kraantje of een driewegkraan waaruit osmosewater stroomt.

 

RO-water drinken

huishoudelijk osmosetoestel - omgekeerde osmose zorgt voor lekker water

Over smaken en kleuren valt te discussiëren, maar over de smaak van osmosewater kunnen we het allemaal eens zijn. Osmosewater is in principe gedestilleerd water – perfect dus om mee te strijken, maar minder perfect om van te drinken. Omdat RO-water water is waarin enkel nog de H2O-moleculen aanwezig zijn, en alle andere stoffen, die het water een smaak geven, lekker en gezond maken, verdwenen zijn, wordt afgeraden om RO-water te drinken.

Osmosewater bevat geen zouten en mineralen meer, waardoor het niet enkel niet lekker is om te drinken, het is bovendien niet goed voor je gezondheid om osmosewater te drinken. Ons lichaam heeft de mineralen en zouten in het water nodig om te kunnen functioneren. Als je osmosewater drinkt, krijg je te weinig van deze essentiële stoffen binnen en dat kan leiden tot tekorten en ziekte.

Wie toch wil drinken van osmosewater, kan na de RO-module een remineralisatiefilter installeren. ‘Filter’ is in dit geval een slecht gekozen woord. Het gaat hier in feite niet echt om een filter, maar een module die opnieuw zouten en mineralen toevoegt aan het water.

Omdat RO-water uit pure H2O-moleculen bestaat, laat het geen strepen of andere sporen na wanneer het opdroogt, heeft het altijd en overal dezelfde samenstelling en is het de zuiverste vorm van water die er bestaat, en dat is bijzonder interessant:

  • industriële omgekeerde osmose voor vaatwassers en glazenwassers in restaurants of cafés,
  • voor carwashes en wasstraten,
  • voor wassalons en industriële wasserijen,
  • voor ramenwassers,
  • in de voedingsindustrie,
  • in de farmaindustrie en in laboratoria,
  • in de productie-industrie, voor vernevelingsmachines, airconditioners, stoomkokers, galvanisatieprocessen, …
  • in de textielindustrie,
  • in de landbouw en visserij,

Je kan bij Waterdoctor terecht voor al bovenstaande (én meer) omgekeerde osmose-toepassingen.

Meer weten over omgekeerde osmose?

Vul onderstaand formulier in en we contacteren je snel.

  • BELANGRIJK: Om onze klanten zo goed mogelijk te kunnen bedienen, beperken we ons werkgebied tot België. Dank voor uw begrip.
  • Drop files here or
    Accepted file types: jpg, png, pdf, doc, Max. file size: 256 MB, Max. files: 3.
    Bel Nu
    Route