fbpx

Doeltreffende filtering van regenwater uit groendak

Een doeltreffende filtering van het regenwater dat uit het groendak gerecupereerd wordt, dat was de vraag waarmee het nieuwe cultuurcentrum Leiedal uit Deinze bij Waterdoctor aanklopte.

 

Een dak met talrijke troeven

Een groendak wordt meer en meer toegepast in nieuwbouw- en verbouwprojecten. En terecht ook, want er zijn heel wat voordelen aan een groendak.

Een groendak: 

 • beschermt je dak tegen de schadelijke uv-stralen van de zon waardoor het langer meegaat
 • isoleert je huis beter en zorgt voor een betere akoestische isolatie
 • houdt water vast op je dak waardoor de rioleringen ontlast worden bij hevige regenval
 • zorgt ervoor dat de woning of het gebouw minder snel opwarmt
 • is ook gewoon een extra groene ruimte, die CO2 omzet in zuurstof
 • vormt een extra buitenruimte en vergroot de nuttige oppervlakte van je woning of gebouw

 

Recuperatie van afvoerwater van het groendak

En waar voordelen zijn, zijn meestal ook een aantal nadelen. Als we focussen op het wateraspect, dan is een van de grootste nadelen dat het water dat doorheen een groendak sijpelt, erg vervuild en verkleurd is en onaangenaam ruikt. Het groendak houdt het regenwater een tijdje vast vooraleer het naar de afvoer doorsijpelt, waardoor het alle tijd krijgt om alle organische materiaal op te lossen en op te nemen.

 

Zuiveringsmogelijkheden van groendakwater

Het is nochtans perfect mogelijk om ook het water dat doorheen een groendak gesijpeld is, te recupereren voor verder gebruik binnenshuis (bv. voor het doorspoelen van toiletten) of buitenshuis (bv. voor het wassen van de auto).

Het nieuwe cultuurcentrum Leietheater in Deinze heeft nogal wat vierkante meters groendak liggen. Bovendien koos de bouwheer er resoluut voor om de aanzienlijke hoeveelheid water dat afgevoerd wordt, te recupereren.

 

Waterdoctor voorzag voor Leietheater een uit de kluiten gewassen regenwaterfilter voor de recuperatie van het groendakwater bestaande uit:

 • een zandfilter
 • een actiefkoolfilter
 • een ontkleuringsfilter
 • een uv-filter

Het regenwater passeert in deze installatie doorheen verschillende filters die telkens kleinere sporen van vervuiling uit het water wegfilteren: van grovere brokken en stukjes in de zandfilter tot bacteriën en ziektekiemen in de uv-filter. Op die manier wordt het water zodanig gezuiverd dat het weer kristal helder is en veilig hergebruikt kan worden, niet alleen voor de toiletten, maar ook voor allerlei andere toepassingen.

Ook op zoek naar een filter om het regenwater uit je groendak te hergebruiken?

 

Met de juiste (combinatie van) filters kan je elke soort probleemwater weer zuiver krijgen, ook vervuild afvoerwater afkomstig uit een groendak. Door ook dat water te recupereren, haal je het maximum uit elke druppel water. 

Contacteer ons snel via het formulier hieronder en we helpen je heel graag verder.

 • BELANGRIJK: Om onze klanten zo goed mogelijk te kunnen bedienen, beperken we ons werkgebied tot België. Dank voor uw begrip.
 • Drop files here or
  Accepted file types: jpg, png, pdf, doc, Max. file size: 256 MB, Max. files: 3.
  Bel Nu
  Route