fbpx

Er zit veel kalk in jouw leidingwater en je wil daar iets aan te doen. Wijze beslissing!

Maar welk systeem kies je nu het best? Want er zijn verschillende soorten filters op de markt. Waterverzachters met ionenuitwisseling, met CO2, met polyfosfaten, of zelfs met magneten?

Wat werkt er, en wat werkt er niet? We zetten alles op een rijtje in dit handige overzicht.

 

De klassieker: de waterverzachter met ionenuitwisseling

Waterbehandeling kan op verschillende manieren, maar als je water wil ontharden, dan is er maar één techniek die echt werkt: de ionenuitwisseling.

Deze filters zijn gevuld met harsbolletjes die de calcium- en magnesiumionen (en die vormen samen ‘kalk’) uit het het water halen en vasthouden. Wanneer die harsbolletjes volledig verzadigd zijn, spoelen ze zichzelf schoon met zoutwater. En zo kan het proces zich eindeloos herhalen.

Pure chemie dus, waarvan de resultaten zwart op wit aantoonbaar zijn. 

Waterbehandeling met CO2

waterverzachter met CO2Toestellen die CO2 toevoegen aan het water, zorgen ervoor dat de pH van het water verlaagt, en dat kalk opgelost blijft in het water.

Kalk kan hierdoor minder neerslaan, maar deze filters kunnen niet vermijden dat er toch kalk achterblijft op de toestellen en in je leidingen.

De toevoeging van CO2 heeft dus geen enkele invloed op de hardheid van het water.

 

 

Polyfosfaatfilter

Waterontharder met polyfosfatenDeze filters voegen gedoseerde hoeveelheden polyfosfaten toe aan het water waardoor kalk in opgeloste vorm in het water blijft. De polyfosfaten leggen een laagje op de binnenkant van de leidingen, waardoor kalk minder gemakkelijk kan neerslaan.

De mineralen die verantwoordelijk zijn voor kalkaanslag (calcium en magnesium) worden niet uit het water verwijderd, waardoor het water na deze filters nog steeds hard is. En dat kan problemen veroorzaken zoals kalkaanslag in leidingen en apparaten, en verminderde efficiëntie van huishoudelijke apparaten zoals boilers en wasmachines.

 

Magnetische anti-kalksystemen 

Magnetische waterverzactherSystemen die werken met magneten, hebben een erg geringe werking in de behandeling van water. Ze veranderen heel tijdelijk de samenstelling van het water. Ze verstoren de kristallijne structuur van calcium- en magnesiumionen, waardoor die minder snel aan elkaar hechten en minder snel kalkaanslag vormen.

Maar ‘minder snel’ betekent jammer genoeg niet dat die kalkaanslag er helemaal niet komt, integendeel. Waterverzachters met magneten halen op geen enkele manier kalk uit het water, en kunnen ook geen kalkaanslag vermijden.  

 

 

 

Onze conclusie: why change a winning team?

Als het om waterontharding gaat, is een filter met ionenuitwisseling met voorsprong de beste keuze omdat het een bewezen en effectieve methode is om de waterhardheid te verminderen.

Deze methode maakt gebruik van een chemisch uitwisselingsproces waarbij calcium- en magnesiumionen worden verwijderd en vervangen door natriumionen, waardoor het water zacht wordt.

 

Een waterontharder met ionenuitwisseling is zonder twijfel de beste keuze, en wel om deze redenen:

 • Effectiviteit: Een waterontharder met ionenuitwisseling is bijzonder efficiënt in het verminderen van de waterhardheid. Het kan bijna alle calcium- en magnesiumionen uit het water verwijderen, waardoor het water zacht wordt.
 • Betrouwbaarheid: Ionenuitwisseling is een beproefde technologie die al decennia lang wordt gebruikt in waterontharders. Het is een betrouwbare methode die goed bekend is bij waterbehandelingsspecialisten.
 • Consistentie: Een waterontharder met ionenuitwisseling kan de waterhardheid consistent verminderen, ongeacht schommelingen in de aangeleverde waterhardheid of de waterstroom.
 • Gebruiksgemak: Een waterontharder met ionenuitwisseling vereist weinig onderhoud en is over het algemeen gemakkelijk te gebruiken.
 • Veelzijdigheid: Een waterontharder met ionenuitwisseling kan worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen, zoals huishoudelijke waterontharding, industriële processen en commerciële toepassingen.

 

 

Overtuigd?

Wij zijn alvast rotsvast overtuigd van de betrouwbaarheid en efficiëntie van een waterverzachter met ionenuitwisseling.

En daarom bieden we alle andere systemen ook gewoon niet aan in ons gamma. Die maken je portemonnee immers alleen maar lichter, en je collectie teleurstellingen groter. En dat is niet waar Waterdoctor voor staat. 

Contacteer ons snel voor een offerte voor een waterverzachter met ionenuitwisseling, en geniet binnen enkele dagen van het zachtste en zuiverste water ooit.

 • BELANGRIJK: Om onze klanten zo goed mogelijk te kunnen bedienen, beperken we ons werkgebied tot België. Dank voor uw begrip.
 • Drop files here or
  Accepted file types: jpg, png, pdf, doc, Max. file size: 256 MB, Max. files: 3.

  Bel Nu
  Route