fbpx

“Ons grondwater was jarenlang prima van kwaliteit. Maar de laatste weken stinkt het en is het ook niet meer helder van kleur. Hoe komt dat? Het water was vroeger altijd OK.” 

Deze vraag krijgen we jaarlijks enkele keren binnen in onze mailbox. Waarom je grondwater plots kan gaan stinken, een geelbruine of zwarte schijn krijgt, of andere hinder veroorzaakt, leggen we hieronder uit. 

 

Waarom de samenstelling van grondwater soms verandert soms

 Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een (plotse) onaangename geur of een verkleuring van je grondwater. De meest voorkomende zijn:

 1. Natuurlijke processen: Grondwater kan van nature verontreinigd raken door bijvoorbeeld mineralen of organische stoffen die oplossen in het water en het van kleur of geur veranderen. Dit kan gebeuren als gevolg van veranderingen in het grondwatermilieu, zoals temperatuurschommelingen, droogte, neerslag of seizoensveranderingen.
 2. Veranderingen in het grondwaterpeil: Als het grondwaterpeil stijgt of daalt, kan dit de samenstelling van het water veranderen. Dit kan leiden tot een verandering in de geur van het water.
 3. Anaërobe bacteriën: Grondwater kan ook worden aangetast door anaërobe bacteriën, die zich ontwikkelen in omstandigheden zonder zuurstof, zoals in waterputten of opgeslagen water. Deze bacteriën produceren gassen zoals waterstofsulfide, die een typische “rotte eieren” geur kunnen veroorzaken.
 4. Menselijke activiteit: Grondwater kan ook worden vervuild door menselijke activiteiten, zoals landbouw, industrie of huishoudelijke afvalwaterlozingen. Dit kan leiden tot veranderingen in de kwaliteit en samenstelling van het water en het van kleur en geur veranderen.
 5. Lekkende pijpen: Lekkende pijpen, rioleringen of septische tanks kunnen ook leiden tot verontreiniging van het grondwater en veranderingen in kleur en geur veroorzaken.
 6. Verstopte leidingen: Soms kunnen leidingen die het grondwater naar uw huis transporteren verstopt raken of beschadigd raken. Dit kan leiden tot een ophoping van sedimenten en bacteriën die een onaangename geur kunnen veroorzaken. Doet de verontreiniging zich enkel voor in verwarmd water (douche, bad, …), dan is er wellicht een probleem met de boiler, waar vuil zich opstapelt en zo verderop in huis hinder veroorzaakt. 
 7. Overbelasting van het systeem: Als er te veel grondwater uit een put wordt gepompt, kan het grondwater zich vermengen met vervuild oppervlaktewater. Dit kan leiden tot verontreiniging en veranderingen in kleur en geur.

 

De samenstelling van grondwater is niet constant dezelfde en ondergaat door de jaren heen kleine of grotere veranderingen. We raden daarom aan om het grondwater om de paar jaar te laten testen.

Als je grondwater een onaangename geur heeft of verkleurd is, kan je in eerste instantie proberen om de oorzaak vast te stellen en die aan te pakken om eventuele gezondheidsrisico’s of andere hinder te voorkomen.

Als dat niet mogelijk of onhaalbaar is, laat je het water te testen. Op basis van de resultaten van de tests kunnen vervolgens passende maatregelen worden genomen om het probleem gericht aan te pakken. 

 

Een goede opvolging voorkomt heel wat leed

Merk je ook dat je grondwater de laatste tijd anders ruikt, of er niet meer zo helder uitziet? Dan laat je het best een staal van het water analyseren in een labo zodat je precies kan achterhalen wat er aan de hand is. 

Kan je de hulp van onze waterexperts gebruiken bij de analyse of de zuivering van jouw water? Vul onderstaand formulier in, en we contacteren je zo snel mogelijk.

 • BELANGRIJK: Om onze klanten zo goed mogelijk te kunnen bedienen, beperken we ons werkgebied tot België. Dank voor uw begrip.
 • Drop files here or
  Accepted file types: jpg, png, pdf, doc, Max. file size: 256 MB, Max. files: 3.

  Bel Nu
  Route