fbpx
bemesting tractor banner

Verhoogde concentraties aan nitrieten en/of nitraten in grondwater zijn een van de vaakst voorkomende verontreinigingen waarmee onze klanten bij ons te rade komen. Zijn deze stoffen schadelijk, waar komen ze precies vandaan, en wat kan je eraan doen? Onze grondwaterexpert Yves Lagage geeft uitleg.

 

Zijn nitrieten of nitraten in grondwater schadelijk?

De aanwezigheid van nitraten en nitrieten in grondwater kan voor hinder zorgen bij mensen die het grondwater gebruiken in het huishouden. We lijsten de belangrijkste ongemakken op die beide kunnen veroorzaken:

 

Nitraten

 • Gezondheidsrisico’s: Nitraten zelf zijn niet schadelijk voor de gezondheid, maar ze kunnen in het lichaam worden omgezet in nitrieten. Nitrieten kunnen reageren met de hemoglobine in het bloed, wat kan leiden tot zuurstoftekort in het lichaam en methemoglobinemie, een aandoening waarbij de hoeveelheid methemoglobine in het bloed toeneemt en de zuurstofopname wordt belemmerd. Dit kan vooral gevaarlijk zijn voor baby’s jonger dan zes maanden en zwangere vrouwen.
 • Verkleuring: Grondwater met hoge concentraties aan nitraten kan een blauwe of groene verkleuring hebben.
 • Smaak: Grondwater met hoge concentraties aan nitraten kan een zoute of bittere smaak hebben.

 

Nitrieten

 • Gezondheidsrisico’s: Hoge concentraties nitrieten in grondwater zijn gevaarlijk voor de gezondheid. Nitrieten kunnen zich in het lichaam binden aan hemoglobine, waardoor er geen zuurstof meer kan worden getransporteerd naar organen en weefsels. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals methemoglobinemie.
 • Verkleuring: Grondwater met hoge concentraties van nitrieten kan een bruine of gele verkleuring hebben.
 • Smaak: Grondwater met hoge concentraties van nitrieten kan een zoute of bittere smaak hebben.

Het is belangrijk om het nitraat- en nitrietgehalte in uw grondwater regelmatig te monitoren, zeker als het als drinkwater gebruikt wordt.

Hoe komen nitrieten en nitraten in het grondwater terecht?

Nitraten en nitrieten kunnen op verschillende manieren in het grondwater terechtkomen:

 1. Kunstmest: Een veelvoorkomende oorzaak van de aanwezigheid van nitraten in het grondwater is overmatig gebruik van kunstmest. Nitraten zijn een belangrijk bestanddeel van veel kunstmestsoorten, en als er te veel kunstmest wordt gebruikt, kan het nitraatgehalte in de bodem en het grondwater stijgen.
 2. Rioolwater: Rioolwater dat wordt geloosd op het oppervlaktewater kan leiden tot een verhoogde aanwezigheid van nitraten en nitrieten in het grondwater.
 3. Dierlijke mest: Dierlijke mest is rijk aan stikstofverbindingen, waaronder nitraten en nitrieten. Wanneer dierlijke mest wordt gebruikt als meststof op landbouwgrond, kunnen deze stoffen in het grondwater terechtkomen.
 4. Verontreiniging: Nitraten en nitrieten kunnen ook in het grondwater terechtkomen als gevolg van verontreiniging door industriële activiteiten, zoals de productie van kunstmest of explosieven, of door lozingen van stortplaatsen.
 5. Lekkage van leidingen: Lekkage van leidingen, vooral die van septic tanks of rioleringen, kan leiden tot de infiltratie van nitraten en nitrieten in het grondwater.

Het is belangrijk om de bron van de vervuiling vast te stellen en passende maatregelen te nemen om de kwaliteit van het grondwater te verbeteren. Dit kan onder meer betekenen het verminderen van de hoeveelheid kunstmest die wordt gebruikt, het regelmatig onderhouden van septic tanks en rioolstelsels, of toepassen van waterbehandelingstechnieken om de nitraten en nitrieten uit het water te verwijderen.

Is het ongezond om te drinken van water met nitrieten of nitraten?

Drinken van grondwater met te hoge concentraties van nitrieten of nitraten kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Nitrieten en nitraten zijn stoffen die van nature voorkomen in de bodem en in sommige grondwaterlagen. Deze stoffen kunnen echter ook worden geproduceerd door menselijke activiteiten, zoals landbouw en industrie. Te hoge concentraties van nitrieten en nitraten in drinkwater kunnen leiden tot gezondheidsproblemen.

In het lichaam kunnen nitrieten worden omgezet in nitrosaminen, die mogelijk kankerverwekkend zijn. Hoge niveaus van nitraten in drinkwater kunnen ook leiden tot methemoglobinemie, een aandoening waarbij de zuurstoftransporterende capaciteit van het bloed afneemt. Dit kan leiden tot zuurstofgebrek en blauwverkleuring van de huid (cyanose).

Daarom is het belangrijk om regelmatig de kwaliteit van het drinkwater te controleren en te vermijden om grondwater te drinken waarvan bekend is dat het hoge concentraties nitrieten of nitraten bevat. Als je twijfelt over de kwaliteit van het drinkwater, neem dan contact op met de lokale autoriteiten of een deskundige op het gebied van waterbehandeling.

Pak nitrieten/nitraten in grondwater vandaag nog aan

Twijfel je over de kwaliteit van jouw grondwater? Dan laat je je grondwater het best controleren in een gespecialiseerd waterlabo. De analyse zal je precies vertellen hoeveel nitrieten/nitraten in jouw water zit, en of die concentratie veilig is om je groenten te besproeien, om ermee te poetsen of te douchen, of om ervan te drinken.

Wil je zo’n analyse laten uitvoeren, dan helpen we je graag op weg. Heb je al zo’n analyse en zijn de waarden inderdaad te hoog, dan zorg je het best voor een efficiënte grondwaterfilter die de nitrieten/nitraten kan neutraliseren.

Bezorg ons je gegevens via het formulier hieronder, en onze experts bekijken zo snel mogelijk hoe we je verder kunnen ondersteunen.

 • BELANGRIJK: Om onze klanten zo goed mogelijk te kunnen bedienen, beperken we ons werkgebied tot België. Dank voor uw begrip.
 • Drop files here or
  Accepted file types: jpg, png, pdf, doc, Max. file size: 256 MB, Max. files: 3.

  Bel Nu
  Route