fbpx

Ja, het is mogelijk om regenwater drinkbaar te maken, maar het vereist een zorgvuldige behandeling en zuivering voordat het veilig kan worden geconsumeerd. Regenwater is van nature zacht en vrij van mineralen, kalk zal je er dus niet in terugvinden, maar het kan verontreinigingen bevatten zoals bacteriën, virussen, chemicaliën en andere verontreinigingen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid als ze niet worden verwijderd.

 

Combinatie van filtertechnieken

Om regenwater drinkbaar te maken, moet het water eerst worden opgevangen en gefilterd om eventuele fysieke verontreinigingen zoals bladeren, vuil, vogelpoep en insecten te verwijderen. Vervolgens moet het water worden gedesinfecteerd om bacteriën, virussen en andere micro-organismen te doden. Regenwater wordt verzameld in een regenwatertank, een afgesloten vat met stilstaand water waar ziektemakers ongestoord hun gang kunnen gaan en zich ongebreideld vermenigvuldigen en verspreiden.

Na de desinfectie moet het water worden gezuiverd om eventuele chemische verontreinigingen (verkleuringen, onaangename geuren) te verwijderen. Dit kan worden bereikt door middel van koolstoffilters, ontkleuringsfilters of andere filtratiemethodes.

De combinatie van filtertechnieken die ingezet moeten worden om van regenwater drinkbaar water te maken, zorgen er dikwijls ook voor dat het kostenplaatje voor een dergelijke filterinstallatie oploopt.

 

Verschillende factoren bepalen de vervuilingsgraad

Het is belangrijk om op te merken dat de kwaliteit van regenwater kan variëren afhankelijk van de locatie en de omstandigheden waaronder het water wordt verzameld. Maar ook het type dakbedekking heeft een grote invloed op de regenwaterkwaliteit. Regenwater dat wordt verzameld in een stedelijk gebied kan bijvoorbeeld meer verontreinigingen bevatten dan regenwater dat wordt verzameld op het platteland. Het is daarom belangrijk om de kwaliteit van het regenwater te laten testen voordat u het als drinkwater gaat gebruiken.

Over het algemeen wordt het niet aangeraden om regenwater te gebruiken als de belangrijkste bron van drinkwater, maar het kan, mits een investering in een betrouwbare en efficiënte filterinstallatie. Je maakt van vervuild regenwater immers een voedingsproduct, drinkwater, en daar spring je best niet te licht mee om.

 

regenwater drinken

Win advies in van een professional

Als je overweegt om regenwater te drinken, is het raadzaam om professioneel advies te krijgen en het water zorgvuldig te behandelen en te zuiveren voordat het veilig kan worden geconsumeerd.

Contacteer de regenwaterspecialisten van Waterdoctor voor advies en een offerte op maat van jouw gezin of bedrijf.

  • BELANGRIJK: Om onze klanten zo goed mogelijk te kunnen bedienen, beperken we ons werkgebied tot België. Dank voor uw begrip.
  • Drop files here or
    Accepted file types: jpg, png, pdf, doc, Max. file size: 256 MB, Max. files: 3.

     

    Bel Nu
    Route