fbpx
grondwater filteren tot drinkwater

Welke hinder bezorgt ijzer in grondwater je?

Als er ijzer in jouw grondwater zit, kan dit verschillende hinder opleveren, afhankelijk van de hoeveelheid ijzer en de toepassing van het water. We maakten een overzicht van de problemen die ons het vaakst gesignaleerd worden:

 1. Slechte smaak of geur: Water met een hoog ijzergehalte kan een metaalachtige smaak of geur hebben, wat het minder aantrekkelijk maakt om te drinken of te gebruiken voor huishoudelijke doeleinden.
 2. Verkleuring: IJzer in water kan leiden tot roestachtige of bruine vlekken op kleding, apparaten en sanitair.
 3. Verstoppingen: IJzerafzettingen kunnen leiden tot verstoppingen in leidingen, wat kan leiden tot verminderde waterdruk en mogelijk schade aan de leidingen.
 4. Gezondheidsrisico’s: Hoewel ijzer geen directe gezondheidsrisico’s oplevert, kan het in hoge concentraties de groei van bacteriën bevorderen die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.
 5. Schade aan planten: Als je het grondwater gebruikt om jouw tuin of landbouwgrond te irrigeren, kan het hoge ijzergehalte schadelijk zijn voor planten. Het kan leiden tot chlorose, een aandoening waarbij bladeren geel worden door een tekort aan chlorofyl.

Het is daarom belangrijk om het ijzergehalte in uw grondwater regelmatig te monitoren en passende maatregelen te nemen om de kwaliteit van het water te verbeteren indien nodig. U kunt het beste de waterbehandelingsspecialist van Waterdoctor raadplegen om te bepalen wat de beste oplossing is voor jouw specifieke situatie.

 

Hoe komt ijzer in het grondwater terecht?

IJzer kan van nature voorkomen in het grondwater als gevolg van de aanwezigheid van ijzerhoudende mineralen in de bodem. Wanneer water door deze bodemlagen sijpelt, kan het ijzer oplossen in het water en opgelost ijzer vormen in het grondwater.

Naast natuurlijke oorzaken kan ook menselijke activiteit bijdragen aan de aanwezigheid van ijzer in het grondwater, bijvoorbeeld door industrieel afvalwater of lekkages van verontreinigende stoffen.

In sommige gevallen kan ook de corrosie van metalen leidingen in huizen of in de infrastructuur de hoeveelheid ijzer in het grondwater verhogen.

Over het algemeen is de aanwezigheid van ijzer in het grondwater een veelvoorkomend verschijnsel en is het niet schadelijk voor de menselijke gezondheid in lage concentraties, maar het kan wel gevolgen hebben voor de kwaliteit en bruikbaarheid van het water.

Opgelost en niet-opgelost ijzer

Er zijn twee soorten ijzer die in grondwater kunnen voorkomen: opgelost ijzer en niet-opgelost ijzer (ook wel neergeslagen of bezinkselijzer genoemd). Beide soorten ijzer kunnen hinder opleveren voor mensen die grondwater gebruiken in het huishouden.

 

We maken een overzicht van de mogelijke gevolgen van beide soorten ijzer:

Opgelost ijzer

 • Slechte smaak en geur: Water met een hoog gehalte aan opgelost ijzer kan een metaalachtige of roestige smaak en geur hebben, waardoor het niet aangenaam is om te drinken of te gebruiken voor huishoudelijke doeleinden.
 • Verkleuring: Opgelost ijzer kan leiden tot bruine of roestachtige verkleuring van het water en vlekken op kleding, apparaten en sanitair.
 • Gezondheidsrisico’s: Hoewel opgelost ijzer geen directe gezondheidsrisico’s oplevert, kan het in hoge concentraties de groei van bacteriën bevorderen die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Niet-opgelost ijzer

 • Verstoppingen: Niet-opgelost ijzer kan leiden tot verstoppingen in leidingen en apparatuur, waardoor de waterdruk vermindert en schade kan ontstaan aan leidingen en apparaten.
 • Verkleuring: Niet-opgelost ijzer kan leiden tot bruine of roestachtige vlekken op kleding, apparaten en sanitair.
 • Waterbehandeling: Niet-opgelost ijzer moet worden verwijderd door middel van een geschikte waterbehandeling, zoals filtratie of sedimentatie.

Daarnaast is er ook nog zoiets als ijzerbacteriën die kunnen opduiken in grondwater. Je herkent ze doordat ze een olie-achtige laag vormen die bovenop het water drijft, vaak in verschillende kleuren.

Het is belangrijk om het ijzergehalte in  jouw grondwater te monitoren en passende maatregelen te nemen om de kwaliteit van het water te verbeteren indien nodig. Raadpleeg een waterbehandelingsspecialist om te bepalen welke waterbehandelingsopties het beste zijn voor uw specifieke situatie.

 

Is drinken van ijzerhoudend water gevaarlijk?

Het drinken van grondwater met hoge concentraties aan ijzer kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het ijzer in het water kan een metaalachtige smaak geven, verkleuring veroorzaken en kan ook de geur van het water aantasten.

Als het water een zeer hoge concentratie aan ijzer bevat, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen, zoals maag-darmstoornissen, misselijkheid en diarree. Een langdurige blootstelling aan hoge niveaus van ijzer kan ook leiden tot de vorming van schadelijke afzettingen in het lichaam en kan mogelijk schade toebrengen aan organen zoals de lever en de alvleesklier.

We raden daarom aan om de kwaliteit van je grondwater regelmatig te laten testen als je van plan bent om het te drinken of er langdurig aan blootgesteld te worden. Als de concentratie van ijzer te hoog is, kan een behandeling nodig zijn om het water te zuiveren en veilig te maken voor consumptie.

Pak ijzer in grondwater vandaag nog aan

Twijfel je over de kwaliteit van jouw grondwater? Dan laat je je grondwater het best controleren in een gespecialiseerd waterlabo. De analyse zal je precies vertellen hoeveel ijzer in jouw water zit, en of die concentratie veilig is om je groenten te besproeien, om ermee te poetsen of te douchen, of om ervan te drinken.

Wil je zo’n analyse laten uitvoeren, dan helpen we je graag op weg. Heb je al zo’n analyse en zijn de ijzerwaarden inderdaad te hoog, dan zorg je het best voor een efficiënte grondwaterfilter die het ijzer kan neutraliseren.

Bezorg ons je gegevens via het formulier hieronder, en onze experts bekijken zo snel mogelijk hoe we je verder kunnen ondersteunen.

 • BELANGRIJK: Om onze klanten zo goed mogelijk te kunnen bedienen, beperken we ons werkgebied tot België. Dank voor uw begrip.
 • Drop files here or
  Accepted file types: jpg, png, pdf, doc, Max. file size: 256 MB, Max. files: 3.

  Bel Nu
  Route