fbpx

De Vlaming gebruikt dagelijks ongeveer 100 liter drinkwater. Vaak voor toepassingen waarvoor je net zo goed regenwater kan gebruiken. 

Waterdoctor berekende hoeveel je kan besparen als je regenwater gebruikt voor toepassingen waarvoor leidingwater eigenlijk niet nodig is.

Voorbeeldberekening van je besparing

Een korte berekening aan de hand van een voorbeeldgezin met 4 personen:

Als we uitgaan van een gemiddeld waterverbruik van 100 liter per persoon per dag voor een gezin van 4 personen, dan komt dat neer op ongeveer 146.000 liter water per jaar (100 liter x 4 personen x 365 dagen). Die 100 liter leidingwater wordt gebruikt voor:

 • 36% aan bad, douche en gootsteen
 • 31% aan toiletspoelingen
 • 19% aan de was en de afwas
 • 5% aan koken/drinken
 • 9% naar schoonmaken

Maar voor het toilet, schoonmaken en de was kan evengoed regenwater gebruikt worden. Wie regenwater hergebruikt, bespaart zo gemiddeld 59% op het leidingwaterverbruik.

 

In ons voorbeeld komt dat neer op een besparing van 86.140 liter water per jaar door het gebruik van regenwater voor taken zoals het besproeien van de tuin, het doorspoelen van het toilet, het draaien van de wasmachine, het wassen van de auto of schoonmaken in het algemeen.

Als we rekening houden met een kost van €5 per kubieke meter voor leidingwater, komt dit voor ons gezin van 4 neer op een besparing van ongeveer €430 per jaar (86,14 kubieke meter x €5).

 

Uiteraard moet je rekening houden met de installatiekost van de regenwaterput, de pomp en de leidingen, en een goede regenwaterfilter. Maar anderzijds hou je het best ook de jaarlijks stijgende prijzen voor drinkwater in het achterhoofd. Globaal gezien heb je de kost van een regenwaterinstallatie terugverdiend binnen de 7 à 8 jaar.

Niet slecht toch?

 

Wil je ook besparen op je leidingwaterfactuur?

Voor de installatie van je regenwaterput verwijzen we je graag naar je loodgieter, maar voor de regenwaterfilters die jouw regenwater even helder en zuiver maken als het kraantjeswater, kan je bij de waterexperts van Waterdoctor terecht. 

Bezorg ons je gegevens en we bekijken samen met je hoe we het maximum uit elke regendruppel kunnen halen. 

 • BELANGRIJK: Om onze klanten zo goed mogelijk te kunnen bedienen, beperken we ons werkgebied tot België. Dank voor uw begrip.
 • Drop files here or
  Accepted file types: jpg, png, pdf, doc, Max. file size: 256 MB, Max. files: 3.

  Bel Nu
  Route