fbpx

Meten is weten

Een grondwaterstaal nemen is van belang omdat de samenstelling van grondwater verschilt. Het is op geen twee plekken precies hetzelfde. Factoren die een invloed hebben op de samenstelling van grondwater zijn onder andere:

 • het bodemtype: het opgepompte water sijpelt overal door een lichtjes anders samengestelde bodem (klei, zand, leem,…) en neemt onderweg oplosbare stoffen uit die bodem op
 • de omgeving: putwater wordt sterk beïnvloed door vervuilende factoren uit de omgeving van de put (bemesting in landbouwgebieden, gebruik van oliën en metalen in de industriegebieden, …)
 • de diepte van de put: hoe dieper de put, hoe beter de grond het water heeft kunnen filteren

Vooraleer je je grondwater kan behandelen, moet je de exacte samenstelling ervan kennen, zodat je weet op welke aspecten het water bijgefilterd moet worden om het veilig te kunnen gebruiken. Elke grondwaterfiltratie begint dus bij een analyse van het water.

 

Welke soort analyse kies ik?

Vooraleer je je grondwaterstaal laat analyseren, bepaal je waarvoor je het grondwater precies wil gebruiken:

 • om de tuin te beregenen en planten water te geven
 • om te gebruiken in het huishouden (toilet, auto wassen, wasmachine, vaatwas, douche, bad, koken, …)
 • om ervan te drinken

Het gebruik dat je voor ogen hebt, bepaalt immers welk type analyse je moet laten uitvoeren. Wie van grondwater wil drinken, moet er zeker van zijn dat het water geschikt is voor menselijke consumptie.

 

Chemische en bacteriologische analyse

De doeleinden waarvoor je het water wil gebruiken, bepalen het type analyse dat je moet laten uitvoeren:

 • voor gebruik in de tuin en het huishouden is een chemische analyse nodig
 • om grondwater als drinkwater te gebruiken moet naast een chemische ook een bacteriologische analyse uitgevoerd worden.

Bij een chemische analyse wordt onderzocht welke chemische stoffen in het water aanwezig zijn (ijzer, calcium, magnesium, mangaan, nitriet, nitraat, ammonium, chloride, sulfaten, boor, koper, zink, fluor, bicarbonaat, …).

Bij een bacteriologische analyse wordt onderzocht of het grondwater sporen van bacteriën of ziektekiemen bevat (kiemen, coliformen, enterococcen, e. colli, …)

 

Hoe neem ik een goed grondwaterstaal af?

Om een analyse van je grondwater te kunnen uitvoeren, is een staal nodig van je grondwater. De manier waarop dat staal afgenomen wordt, is erg belangrijk om valse resultaten te vermijden.

Een grondwaterstaal afnemen op een correcte manier, doe je zo:

 1. zet de kraan van je grondwaterput enkele ogenblikken open, tot er water rechtstreeks uit de put aangevoerd wordt. Het is belangrijk dat je geen water dat nog in de leidingen zat, meekrijgt in je staal. Dat water stond al een tijdje stil in de leidingen en een analyse hiervan kan een vertekend beeld geven van de werkelijke samenstelling van je putwater.
 2. vang het putwater op in een proper recipiënt. Een uitgespoelde plastic fles van mineraalwater is prima om je staal mee af te nemen. Met een staal van 1,5 liter heeft het waterlabo voldoende.
 3. laat het water zo snel mogelijk na de staalname analyseren, bij voorkeur de dag zelf van de staalname.

 

Waar kan ik een grondwateranalyse laten uitvoeren?

Een grondwaterstaal kan je aan de apotheker afgeven om te laten analyseren. Markeer je waterfles met je gegevens (naam, gemeente) en vraag om het correcte type analyse (chemische en/of bacteriologische).

De apotheker voert die analyse echter niet zelf uit. Hij doet een beroep op een laboratorium gespecialiseerd in het analyseren van water. Je kan ook rechtstreeks bij een erkend waterlabo terecht om je waterstaal te analyseren.

Je kan het staal ook door Waterdoctor laten afnemen. We beschikken over een testkit waarmee we al een beperkte analyse van het water kunnen maken, in afwachting van de grondige analyse door het labo. Op die manier kunnen we al de richting aanwijzen waarop gewerkt zal moeten worden om het water bij te sturen. Contacteer ons gerust voor een afspraak als je graag wil dat Waterdoctor het staal bij je komt afnemen.

Tip: Wie niet aangesloten is op het leidingwaternet, en daar ook geen mogelijkheid toe heeft, kan in bepaalde gevallen een gratis analyse bekomen bij de watermaatschappij. Meer info. 

Persoonlijk behandelingsplan op basis van de analyse

Van zodra de analyse van het grondwater bekend is, kunnen we verder aan de slag om een geschikt behandelplan voor jouw specifieke grondwater uit te werken.

Beschik je over een analyse? Stuur de analyse door via onderstaand formulier en we nemen snel contact met je op. Heb je nog geen analyse? We helpen je verder!

 • BELANGRIJK: Om onze klanten zo goed mogelijk te kunnen bedienen, beperken we ons werkgebied tot België. Dank voor uw begrip.
 • Drop files here or
  Accepted file types: jpg, png, pdf, doc, Max. file size: 256 MB, Max. files: 3.

   

  Bel Nu
  Route