fbpx

Welke hinder veroorzaakt ammonium in grondwater?

Als er ammonium in je grondwater zit, kan dit verschillende hinder opleveren, afhankelijk van de hoeveelheid ammonium en de toepassing van het water. De vaakst voorkomende gevolgen zijn:

 1. Slechte smaak of geur: Water met een hoog ammoniumgehalte kan een onaangename geur of smaak hebben, wat het minder aantrekkelijk maakt om te drinken of te gebruiken voor huishoudelijke doeleinden.
 2. Gezondheidsrisico’s: In hoge concentraties kan ammonium giftig zijn voor mensen en dieren. Het kan leiden tot maag-darmproblemen, misselijkheid, braken, duizeligheid en hoofdpijn.
 3. Schade aan planten: Als je het grondwater gebruikt om je tuin te beregenen of om een landbouwgrond te irrigeren, kan ammonium schadelijk zijn voor planten. Het kan leiden tot bladverbranding, verminderde groei en een verminderde opbrengst.

Het is daarom belangrijk om het ammoniumgehalte in jouw grondwater te monitoren en passende maatregelen te nemen om de kwaliteit van het water te verbeteren indien nodig.

 

Hoe komt ammonium in het grondwater terecht? 

Ammonium kan op verschillende manieren in grondwater terechtkomen. We lijsten de vaakst voorkomende oorzaken voor je op: 

 1. Meststoffen: Ammoniumnitraat en ammoniumsulfaat worden vaak gebruikt als meststoffen voor landbouwgewassen. Wanneer deze meststoffen worden gebruikt in overmaat of niet goed worden geabsorbeerd door de planten, kunnen ze uitspoelen naar de grond en uiteindelijk in het grondwater terechtkomen.
 2. Afvalwater: Huishoudelijk afvalwater en afvalwater van industriële activiteiten bevatten vaak ammonium als gevolg van menselijke en dierlijke uitwerpselen en andere organische stoffen die in het afvalwater terechtkomen. Als dit afvalwater niet goed wordt behandeld voordat het in de bodem of het oppervlaktewater terechtkomt, kan het ammonium zich verspreiden naar het grondwater.
 3. Bodemverontreiniging: Als er in het verleden op uw locatie activiteiten hebben plaatsgevonden die verontreinigende stoffen hebben achtergelaten, kan het ammonium uit deze verontreiniging in het grondwater terechtkomen.
 4. Natuurlijke bronnen: Ammonium kan ook voorkomen in natuurlijke bronnen, zoals regenwater en organisch materiaal in de bodem.

De bron van de ammoniumvervuiling in het grondwater achterhalen, kan een eerste stap zijn in de behandeling van het water. Als het niet mogelijk of onhaalbaar is om de vervuiling bij de bron aan te pakken, dan zijn er gelukkig doeltreffende filters op de markt die het ammonium in het grondwater volledig neutraliseren.

Zo kan je alsnog genieten van zuiver grondwater om je tuin mee te beregenen, voor huishoudelijke toepassingen en zelfs om als drinkbaar water te gebruiken. Doe een beroep op de grondwaterdeskundige, bij Waterdoctor om je te adviseren bij de aanpak van jouw grondwaterproblemen.

 

Is ammonium in drinkwater schadelijk voor de mens?

Het drinken van grondwater met hoge concentraties ammonium kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Ammonium is een stikstofverbinding die van nature voorkomt, maar hoge concentraties kunnen duiden op verontreiniging door menselijke activiteiten, zoals landbouw of industrie.

Wanneer ammonium wordt ingenomen, kan het worden omgezet in giftige stoffen zoals ammoniak en nitrieten, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Kortetermijnblootstelling aan hoge concentraties ammoniak kan leiden tot irritatie van de ogen, neus, keel en longen, terwijl langdurige blootstelling kan leiden tot chronische bronchitis en longschade. Nitrieten kunnen de zuurstofopname in het bloed verminderen, wat kan leiden tot zuurstoftekort in de organen en in ernstige gevallen kan leiden tot de dood.

Als je vermoedt dat jouw grondwater verontreinigd is met ammonium, is het het beste om het niet te drinken en contact op te nemen met een professionele waterbehandelingsdeskundige voor advies over hoe je jouw water veilig kunt maken voor consumptie.

Pak ammonium in grondwater vandaag nog aan

Twijfel je over de kwaliteit van jouw grondwater? Dan laat je je grondwater het best controleren in een gespecialiseerd waterlabo. De analyse zal je precies vertellen hoeveel ammonium in jouw water zit, en of die concentratie veilig is om je groenten te besproeien, om ermee te poetsen of te douchen, of om ervan te drinken.

Wil je zo’n analyse laten uitvoeren, dan helpen we je graag op weg. Heb je al zo’n analyse en zijn de ammoniumwaarden inderdaad te hoog, dan zorg je het best voor een efficiënte grondwaterfilter die het ammonium kan neutraliseren.

Bezorg ons je gegevens via het formulier hieronder, en onze experts bekijken zo snel mogelijk hoe we je verder kunnen ondersteunen.

 • BELANGRIJK: Om onze klanten zo goed mogelijk te kunnen bedienen, beperken we ons werkgebied tot België. Dank voor uw begrip.
 • Drop files here or
  Accepted file types: jpg, png, pdf, doc, Max. file size: 256 MB, Max. files: 3.

   

  Bel Nu
  Route