fbpx

verouderde grondwaterfilter voor de levering van drinkwater aan 600 koeien

Ontijzering van grondwater – water zonder ijzer voor de veeteelt

 

Ontijzering van grondwater, een doeltreffende en efficiënte oplossing voor te hoge concentraties aan ijzer in grondwater is een van de vragen die we het vaakst ontvangen. Door de ervaringen die we de afgelopen jaren opbouwden op vlak van ontijzering, ontmanganing en ontsmetting van grondwater, kunnen we stilaan wel zeggen dat Waterdoctor gespecialiseerd is in de behandeling en zuivering van grondwater.

In de landbouw is grondwater een van de belangrijkste bronnen van watervoorziening, vaak omdat grondwater veel goedkoper is dan leidingwater als je grotere volumes nodig hebt om groenten en fruit te besproeien, als drinkwater voor het vee of om de stallen en melkinstallaties proper te houden.

Bestaande grondwaterfilter liet het afweten

Onze klant C.D. uit Ooigem had eerder al een grondwaterzuiveringsinstallatie op zijn veeteeltbedrijf laten installeren door een andere installateur. Omdat onze klant toch weer last had van bruin, vuil water, en omdat er onvoldoende druk op het water zat om het water tot bij alle drinkbakken van zijn 600 koeien te krijgen, contacteerde hij Waterdoctor.

Onze klant is daarmee niet de enige landbouwer die zijn grondwaterfilter na 5 à 10 jaar ziet falen. Vaak zit er onvoldoende druk op de grondwatertoevoer waardoor de filters niet efficiënt werken en volledig dichtslibben.

 

Onnodig veel en te grote filters

De installatie die onze klant staan had, was er niet naast… Er stonden niet minder dan 9 filters en vaten, en nog slaagden die er niet in om het grondwater tot de gewenste kwaliteit te zuiveren.

Om de situatie te schetsen: de grondwaterput is 26m diep en bevindt zich 100m verwijderd van het technisch lokaal waar de volgende filterinstallatie stond. Zo zag de bestaande (en dus ontoereikende) grondwaterfiltratie van onze klant eruit (tel even mee op de foto hierboven):

 

 1. Een drukvat op de toevoerleiding om voldoende waterdebiet tot bij de filterinstallatie te krijgen
 2. Een met buisjes gevuld oxideervat aangesloten op perslucht, voor de beluchting van het grondwater zodat het opgeloste ijzer kan oxideren
 3. Een ontijzeraar met mangaanzand, om het geoxideerde ijzer weg te filteren
 4. Een waterverzachter, om het water te ontharden (verwijdering van overmatig magnesium en calcium)
 5. Een chloordosering met pomp om het water te ontsmetten
 6. Een bezinktank waarin het chloor zich met het water kan mengen zodat het voldoende ontsmet is
 7. Een actiefkoolfilter om de chloorgeur weer te verwijderen
 8. Een dubbele uv-lamp om resterende ziektekiemen en bacteriën af te doden
 9. Een buffervat om het water voldoende te kunnen verspreiden naar de 600 koeien

Onze oplossing: een vereenvoudigde en hoogperformante grondwaterfilter

Waterdoctor heeft bij deze klant alles behalve de uv-lamp en de chloordosering vervangen door:

 1. Een waterreservoir met nieuwe pomp en drukvat, waar het water gedeeltelijk kan oxideren
 2. Een nieuwe, complete grondwaterfilter met vijfvoudige werking die alle geoxideerde en niet-geoxideerde ijzer, kalk, mangaan en andere vervuiling uit het water wegfiltert
 3. Een nieuwe drukopbouwpomp met een klein buffervat
 4. De chloordosering en de uv-lamp voor de bacteriën, maar momenteel is enkel de uv-lamp operationeel.

Afhankelijk van de resultaten, zal geëvalueerd worden of de chloordoseerpomp opnieuw ingeschakeld moet worden of niet.

 

superefficiënte grondwaterfilter voor de levering van perfect gezuiverd drinkwater onder de juiste druk tot in de verst gelegen drinkbakken van de runderen

Onze klant kon zijn ogen niet geloven toen hij zag dat deze nieuwe, vereenvoudigde grondwaterfilter zijn grondwater veel beter kon zuiveren dan zijn vorige, veel te grote en inefficiënte installatie.

De drinkbakken van de 600 runderen worden na deze ingreep moeiteloos gevuld met zuiver en gezond drinkwater.

Ook op zoek naar ontijzering van grondwater voor jouw landbouwbedrijf?

Een doeltreffende, zuinige en duurzame ontijzeraar, aangepast aan de waterdebieten van een landbouwbedrijf. Van huishoudelijke tot industriële filters voor het zuiveren van grondwater, geen enkel verbruik is onmogelijk. Waterdoctor heeft ontijzeraars in huis voor zowel de veeteelt, de tuinbouw en glastuinbouw, de visserij, …

Contacteer ons via het formulier hieronder en we nemen snel contact met je op om ook jouw water te zuiveren tot kristalhelder én gezond water.

 • BELANGRIJK: Om onze klanten zo goed mogelijk te kunnen bedienen, beperken we ons werkgebied tot België. Dank voor uw begrip.
 • Drop files here or
  Accepted file types: jpg, png, pdf, doc, Max. file size: 256 MB, Max. files: 3.

   

  Bel Nu
  Route