Crystal Right – meer weten?

1a. Kort historisch overzicht van Zeoliet
Zeolieten zijn natuurlijke aluminium silicaatkristallen, die in kleine hoeveelheden geproduceerd worden in de natuur. Door de poreuze kristal structuur heeft het de capaciteit om verschillende metaalionen te absorberen en vast te houden. In zijn natuurlijke staat bevat zeoliet echter ook onzuiverheden die de ionen uitwisselingscapaciteit beperken.

 

1b. Kort productie overzicht van Crystal Right
In de Amerikaanse staat "Kansas", word sedert meer dan 70 jaar het product "Crystal Right" geproduceerd. Via een specifiek  productie proces, waarbij twee vloeistoffen, "aluminium en silicaat", gemengd worden, ontstaat Crystal Right. Deze twee vloeistoffen worden gemengd, en vervolgens gestort in een grote stalen kader, in open lucht, op “betonnen velden”. Deze laatste hebben een oppervlakte van 300.000 m². Na contact met de lucht bekomt men een kristallisatie proces, zodanig dat na +/- 1 minuut de kader kan verwijderd worden. De combinatie van zon en vochtigheid, m.a.w. de natuur, doet hier de rest.

Na ongeveer 3 à 6 weken is er een volledige kristallisatie, en is het product klaar. Weliswaar, afhankelijk van de weersomstandigheden, kan deze productie alleen plaats vinden vanaf maart tot november. Wanneer het product klaar is, wordt het “geoogst”.   Vervolgens gaat het door een molen, en wordt het gekalibreerd volgens grootte. Als laatste wordt het product verpakt, en kan de verscheping gebeuren, o.a. naar Europa. Crystal Right wordt voornamelijk gebruikt bij waterbehandeling, maar eveneens in de petrochemie en bij het behandelen van luchtvochtigheid, vind het zijn toepassing. Jaarlijks gaat +/- 5.000.000 liter van dit product naar de waterbehandeling.

Tot op heden is Crystal Right het beste product op de markt voor probleemwater; aangezien het kan toegepast worden bij volgende behandelingen :

  • Ionenuitwisseling
  • Absorptie
  • IJzer- en Mangaan verwijdering
  • Hardheid
  • pH correctie
  • Ammonium

 

2a. Voorwaarden voor gebruik van het product Crystal Right
Crystal Right verschilt van een klassiek filterproduct, in die zin dat ijzer en mangaan worden verwijderd via ionenuitwisseling. Het ijzer en het mangaan mogen dus NIET geoxideerd zijn/worden voor de behandeling. Als het ijzer en mangaan toch in een niet-opgeloste vorm voorkomt, zal het Crystal Right werken als een gewoon filterproduct. Om deze reden doe ik steeds een analyse, en de nodige test ter plaatse.

 

2b. Eigenschappen van het product Crystal Right

 

De zuurtegraad of pH-waarde :
Crystal Right doet de pH van matig zuur water (>5) stijgen, doordat de zure waterstofionen (H+) geabsorbeerd worden binnen de kristallen.

 

De regeneratie en tegen spoeling :
De Crystal Right kristallen worden geregenereerd met natriumchloride  (NaCl-oplossing), met een hoeveelheid die tot 30 % lager ligt dan bij onthardingsharsen. Na de tegenspoeling bevinden de kleinste kristallen zich bovenaan en de grootste onderaan. Hierdoor functioneert het product ook zeer goed voor het filteren van materie in suspensie. Voor deze laatste toepassing is het vergelijkbaar met een zandfilter.

 

Chlorinatie :
Chloor heeft geen negatieve invloed op het Crystal Right. Vandaar dat er dan ook meestal een chlorinator wordt voorzien,  rechtstreeks op de besturingsklep. De chlorinator werkt op het principe van “electrolyse”. Bij de regeneratie, wordt er pekel gestuurd over 2 elektrodes, die onder spanning staan (9V). Op die manier wordt er chloorgas geproduceerd, en wordt het Crystal Right gedesinfecteerd, en dit gedurende 20 minuten, bij elke spoelbeurt. De concentratie chloorgas is 15 ppm.

 

Andere eigenschappen van het product
Wanneer Crystal Right gebruikt word voor leidingwater :

  • wordt het toestel gedesinfecteerd bij de spoeling
  • neemt het toestel ook zuurstof uit het water, wat als gevolg heeft dat de buizen niet meer kunnen corroderen.

Neem nu contact met ons op:

   +32 (0) 475 519 993
   info@waterdoctor.be
   Klik hier voor ons aanvraagformulier